ALİ ERİÇ ve ALİCAN ERİÇ, 18 MAYIS-23 HAZİRAN’DA GERÇEKLEŞECEK RALLİYE TÜRK KLÂSİĞİ ANADOLSTC-16 ile KATILIYORLAR.

ALİ ERİÇ ve ALİCAN ERİÇ,  18 MAYIS-23 HAZİRAN’DA GERÇEKLEŞECEK RALLİYE  TÜRK KLÂSİĞİ  ANADOLSTC-16 ile KATILIYORLAR.

ALİ ERİÇ ve ALİCAN ERİÇ, 18 MAYIS-23 HAZİRAN’DA GERÇEKLEŞECEK RALLİYE TÜRK KLÂSİĞİ ANADOLSTC-16 ile KATILIYORLAR.


Ali Eriç ve oğlu Alican Eriç, 18 Mayıs-23 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi’nde, bir Türk klasiği olan 1973 model Anadol STC-16 ile yarışacaklar! Türk tasarımcılar tarafından tasarlanıp seri olarak üretilmiş ilk ve tek Türk spor otomobili olma özelliğini hâlâ koruyan aracın pilotluğunu Alican Eriç yaparken, baba Eriç ise co-pilot koltuğunda oturacak. Bu yıl 8. kez düzenlenen ve çeşitli ülkelerden 110 ekibin katıldığı ralli, 18 Mayıs’ta Pekin’den start alacak. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeden geçecek olan 8. Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi, 36 günlük maceralı bir yolculuğun ve yaklaşık 14.500 km’nin ardından 23 Haziran’da Paris’te son bulacak.

 

ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu başarılı bir işadamı olmasına rağmen, önüne geçilemez seyahat tutkusunun peşinden gitmeye karar veren Ali Eriç, arazi aracıyla yaptığı dünya seyahatlerini kaleme aldığı İstanbul’dan İstanbul’a Bir Dünya Seyahati ve TurAfrika adlı kitaplarını geçtiğimiz yıllarda yayımladı. Eriç, şimdi de oğlu Alican Eriç ile birlikte yeni bir maceraya atılıyor. Eriçler, 18 Mayıs - 23 Haziran 2024 tarihleri arasında bu yıl 8.’si düzenlenen Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi’nde yarışacaklar.

 

Baba-oğul, önceleri otomobil sporlarıyla yalnızca izleyici olarak ilgilenirken Ali Eriç, 1988ve 1989 yıllarında yapılan Camel Trophy Türk Takımı Seçmeleri’nde iki kez finale kadar yükseldi. 2020 başında ise 8. Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi’ne katılmaya karar veren ikili 2021 ve 2022’de Trans Anatolia rallilerine katıldılar. 2023 yılında ise Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi için hazırlanmış olan Anadol STC-16 araçlarıyla Slovenya-Hırvatistan-Avusturya’da düzenlenen 2.500 km’lik Classic Marathon yarışına katılarak buradan kupayla döndü.

 

Ali Eriç ve Alican Eriç, üç yılda bir düzenlenen ve bu yıl ikinci kez rotası Türkiye’den geçen 8. Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi’ne katılmak için 2020’den bu yana hazırlanıyorlar. Yarışçı baba-oğulun ralliye katılacakları, 1973-75 yılları arasında sadece 176 adet üretilen iki kişilik Anadol STC-16, Ford Castrol Türkiye Takımı Direktörü Serdar Bostancı ile ekibi tarafından hazırlandı ve PETLAS, bu yarış için toprak, çamur ve asfalt zeminlerin hepsinde kullanılabilecek özel lâstik üretti.

 

İlk başta 2022 yılında yapılması planlanan ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle iki kez ertelenen 8.Pekin-Paris Klâsik Otomobil Rallisi’nin güzergâhı da, devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle değiştirildi. 18 Mayıs Cumartesi günü Pekin’den start alacak rallinin Çin sınırları içerisinde yaklaşık 13 gün sürecek ilk bölümünden sonra ekipler karayoluyla Kazakistan’a geçecekler. 6 gün sonunda Hazar Denizi kıyısına ulaşacak yarış için otomobiller feribotla Bakü’ye geçerken, yarışçılar uçakla Azerbaycan’ın başkentine gönderilecekler. Azerbaycan’dan sonra Gürcistan’a geçen yarış, Kars’ın Posof İlçesi’ndeki Türkgözü sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapacak. Sırasıyla Erzurum, Sivas ve Ankara üzerinden İstanbul’a varan yarışçılar, buradaki bir günlük dinlenmenin ardından Selanik’e ve sonrasında feribotla geçecekleri İtalya’ya varacaklar. Pekin’den itibaren yaklaşık 14.500 km katedilecek yarış toplam 36 günün sonunda 23 Haziran Pazar günü Paris’te sona erecek.

 

 

 

PEKİN-PARİS KLÂSİK OTOMOBİL RALLİSİHAKKINDA

Pekin-Paris arasında bir otomobil yarışması düzenleme fikri uzun yıllar öncesine dayanır. İlk olarak 1907 yılında düzenlenen yarışa katılabilen beş araçtan dördü aylar ve binbir güçlüğü aştıktan sonra Paris’e varabildi. Yıllar sonra, ilk yarışın 90’ıncı yıldönümü nedeniyle ikinci kez “Klâsik Otomobil Rallisi” olarak yeniden düzenlendi. Nihayet 2007’de yüzüncü yılda düzenlenen üçüncüsüyle birlikte üç yılda bir tekrarlanacak bir döngüye girildi. 2010’daki dördüncü ralliye ilk kez bir Türk ekibi; Ahmet Öngün-Erdal Tokcan ikilisi, 1967 model bir Anadol A1’le katıldılar ve meşhur rallicimiz Serdar Bostancı ve ekibi tarafından hazırlanan araçlarıyla genel klâsman ikinciliğini kazanma başarısını elde ettiler.

 

ALİ ERİÇ HAKKINDA

1959’da Ankara’da doğdu. 1982’de ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra birçok yabancı ve yerli telekomünikasyon firmasında saha mühendisi olarak çalıştı. 1994’te kurduğu şirketinin başında 2005 yılına kadar yöneticilik yaptıktan sonra ilk kıta-aşırı yolculuğunu Otokar firmasına sipariş ettiği özel bir Land Rover Defender araçla tek başına İstanbul’dan Cape Town’a kadar gerçekleştirdi. 2009’da başladığı Dünya seyahatini ise 5 kıta ve39 ülkeyi aşarak, yine tek başına 2012 yılında tamamladı.

 

ALİCAN ERİÇ HAKKINDA

1990’da İzmir’de doğan Alican Eriç, üniversiteye kadar olan yaşamını ve dolayısıyla eğitimini İstanbul’da tamamladı. Melbourne/Avustralya’daki Monash Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde önce Lisans, daha sonra da Lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra 2015 yılında Türkiye’ye döndü. Önce İzmir’de uluslararası seramik sanatçımız Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın atölyesinde iki seneye yakın asistanlığını yaptı. Daha sonra İstanbul’a dönen Alican Eriçbir süre Anadolu Grubu’na bağlı Isuzu Fabrikası’nda tasarımcı olarak çalıştı. Sonrasında kendi seramik atölyesini kurdu ve halen atölyesinde seramik dersleri vermek ve aldığı çeşitli siparişlerin üretimiyle uğraşmaktadır.