Tüm yönleriyle TAVI yöntemi

Tüm yönleriyle TAVI yöntemi

Ameliyatsız tedavi yöntemi TAVI, pek çok kalp hastasının yaşam süresini belirgin bir şekilde uzatıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin Özen konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.

İleri derece aort kapak darlığı bulunan, ileri yaştaki ve yüksek risk grubundaki hastalarda yaşam süresi, hastanın herhangi bir tedavi görmemesi durumunda kısadır. Ancak bu tip hastalar için uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemi TAVI, yaşam süresini de belirgin bir şekilde uzatıyor. Toplumda nüfusun günden güne yaşlandığı ve birçok insanın kronik rahatsızlıklarla daha da uzun yaşamaya devam ettiğini düşündüğümüzde, artan oranda insanda “aort stenozu” (aort kapağı darlığı) problemi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu sorun nedeniyle ameliyat olması gereken hastaların büyük bir kısmı 75 yaş ve üzerinde. TAVI yöntemi, aort stenozu olup, yaşlarının ileri olması veya başka sistem problemleri sebebiyle operasyon riskinin çok yüksek olduğu ileri yaş grubu için uygulanıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin Özen, konu hakkında bilinmeyenlere açıklık getirdi.

TAVI YÖNTEMİ NEDİR?
İngilizce ”transcatheter aortic valve implantation”ın kısaltması TAVI, ameliyatsız aort kapak darlığı olan hastalarda daralan kapağa protez aort kalp kapağı yerleştirilmesi işlemidir. 2005 yılından öncesine kadar sadece ameliyatla değiştirilebilen aort kapağı, yüksek cerrahi riski sebebiyle operasyon yapılamayacak hasta grubunda cerrahiye alternatif tedavi olarak gündeme gelmiştir.

KAÇ YILDIR KULLANILIYOR?
İlk olarak 2002 yılında Fransa’da uygulanan yöntem, daha sonra 2005’te tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Türkiye’de ise 2009’dan bu yana çeşitli merkezlerde başarıyla uygulanıyor. Genellikle kasık damarından girilerek uygulanır. Kasık damarından koroner anjiyografi işleminde olduğu gibi kılavuz teller ile kalbe ulaşıp, dar olan kapaktan teli geçirdikten sonra ilk önce balonla dar olan kapak genişletilir. Daha sonra ise genişletilen eski hasta kapağın içine yeni protez kapak yerleştirilir. Kapağın durumu yerleşimi ve fonksiyonu anjiyografik ve ekokardiyografik yöntemle teyit edilir ve işleme son verilir. Eğer hastanın kasık damarı uygun değilse, göğüs duvarından kalbe girilerek veya direkt aort damarından girilerek de uygulanabilir.

İŞLEM NE KADAR SÜRÜYOR?
Yaklaşık 2 saat sürdüğünü söyleyebiliriz. İşlem sonrasında hasta kontrol amaçlı olarak 1 gece yoğun bakımda izlenir. Ertesi gün normal odaya alınarak takibine devam edilen hasta, genel durumuna bağlı olarak 3-4 günlük takip sonrası taburcu edilir. Bu noktadan sonra ise düzenli kontrollerinin yapılması önemlidir. TAVI işlemi sonrası hastanın normal yaşama dönüşü ortalama 7-10 gündür. Tamamen iyileşme 1-3 ay arası bir süreyi bulabilir.

BAŞARI ORANI NE KADAR YÜKSEK?
TAVI yönteminin başarısı yüzde 99’dur. İşlem sonrası 1 yıllık sağ kalım yüzde 92, 2 yıllık sağ kalım yüzde 89 civarındadır. Cerrahi gerektirmez, kısa süreli anesteziyle göğüs kafesi açılmadan iyileşme sürecini minimuma indirir. Yaşam süresini ve kalitesini belirgin olarak artırır.

https://www.kulishaber.com.tr/tum-yonleriyle-tavi-yontemi/63122/