İrfan Yormaz


Ak Parti´de Dilovası Bilmecesi

İktidar partisinin genel merkezi Dilovası adayını belirlemeden evvel 2004 yılını mercek altına aldı.


 

İktidar partisi Cuma günü ( yarın) 31 Mart seçimlerinde ilçe belediye başkan aday olarak seçmenin huzuruna çıkaracağı isimleri tek tek arayarak bilgilendirecek ve Pazar günü Haliç kongre merkezinde yapılacak tanıtım toplantısına davet edecek.

Yaptığımız araştırmalar ve aldığımız istihbaratlar gösteriyor ki Gebze, Darıca ve Çayırova ilçelerinde mevcut başkanla devam edilecek. Ancak Dilovası ilçesine herkes müdahil olmuş durumda.

Ak Parti genel merkezi geçtiğimiz hafta Ak parti ilçe başkanı Osman Akbulut´un görüşlerini aldı. Bölge milletvekili Cemil Yaman´ın da dahil olduğu Dilovası belediye başkan adayı belirleme çalışmalarında yine bir diğer milletvekili Fikri Işık´ın da görüşünün alındığı gelen bilgiler arasında.

Ancak Dilovası ile ilgili geçtiğimiz hafta sonu çok ilginç bir gelişme yaşandı. Ak Parti genel merkezi aday belirleme komisyonu üyeleri aradan 15 yıl geçmiş olmasına rağmen 2004 yılında gerçekleşen yerel seçimler ile ilgili ellerine ulaşan bilgileri mevcut belediye başkanı Ali Toltar´a ve Ak Parti´nin o dönem görevde olan Kocaeli kurmaylarına sordu.

Hatırlanacağı gibi Ak Parti 2002 yılında tek başına iktidara geldikten sonra 2004 yılındaki ilk yerel seçimlerde Ali Toltar´ı Dilovası belediye başkan adayı yapmıştı. 2004 yerel seçimlerinde Toltar´ın adaylığında çok başarılı bir seçim kampanya dönemi geçiren AK Parti Dilovası ilçesinde 3. Parti olabilmişti.

2004 yerel seçimleriyle ilgili ellerine geçen bilgileri değerlendiren Ak parti genel merkezi aday belirleme komisyonu özellikle bahis konusu olan dönemde Ak parti aday adayı olmasına rağmen, adaylık şansını kaybetmesi ile birlikte SHP adayına destek veren isimlerin kimler olduğu konusunda il ve ilçe başkanlığından bilgi istedi. Aldığı bilgiler doğrultusunda Ak Parti genel merkezi kendisi aday olamayınca partisiyle yolları ayıran ve SHP adayının 4254 oy alarak ikinci parti durumuna gelmesine neden olan isimleri belirledi.

Dilovası siyasetini yakından takip edenlerinde hatırlayacağı gibi 2004 yerel seçimlerinde kurucu belediye başkanı Ercan Dalkılıç aday olmamıştı. Demokratik Güçler Birliği adı altında daha sonra kendini fesh ederek DTP, ardından da HDP adını alan Dehap, SHP çatısı altında seçimlere girmiş ve Dilovası ilçesinde 4253 oy almıştı. Aynı seçimlerde Ak Parti 3533 oyda kalmış, Musa Kahraman´ın aday olduğu MHP 4543 oyla seçimlerden zaferle ayrılmıştı.

2004 yılında Dilovası siyasetinde yaşananları mercek altına alan AK Parti kurmayları aradan 15 yıl geçmesine rağmen yaşananları unutmadı. 2004 yılının belediye başkan adayı Ali Toltar, tüm gelişmeleri yakından bilmesine karşın siyasi nezaketini bir kez daha ortaya koyarak sessizliğini korudu.

Burada ilginç olan ise tam 15 yıl evvel aday olamayınca SHP saflarına geçerek Ak Parti aleyhine çalışan isimlerin bugün yeniden Ak Parti´den Dilovası belediye başkanlığı için aday adayı olması. Aday belirleme komisyonu bölge milletvekili Fikri Işık´ın müdahil olma çabalarına rağmen belirlediği isimlerin aday adaylığı dosyalarını rafa kaldırdı. Aday belirleme heyeti bur kez daha aday gösterilmeyen isimlerin Dilovası´nda nasıl bir siyasi tavır içinde olacağını da gelecek yılları hesaplayarak gözlemleyecek.

Siyaset gerçekten zor, meşakkatli bir iş. Hele de belediye başkanı olmak ve sürekli bir hizmet yarışının içinde yer almak. Bu işi kolaylaştırmanın yolu ise siyaseti ben değil biz diyerek ekip halinde çalışabilmek. Ak Parti´nin bu anlamda Dilovası ilçesinde vereceği karar Dilovası seçimlerini direk etkileyecek. Yarın öğleden sonra genel merkez il başkanı Abdullah Eryarsoy´u arayarak adayları davet edecek, Eryarsoy´da aldığı tebliğ ile tek tek belediye başkan adaylarını arayacak ve Haliç´e davet edecek.

Bu telefon trafiği içinde sayın il başkanının yanında olmayı çok isterdim. Ama kendisine yakın gazeteci dostlarımdan ilk bilgileri almaya çalışacağım.

Cebiniz, Gönlünüz ve beyniniz Hep Dolu Olsun.