İrfan Yormaz


EKMEK BİZİM TOPLUMUMUZDA KUTSALDIR

TÜRKİYE´DE EKMEK İSRAFI. MUTLAKA OKUYUN.


 

Her ne kadar gıda ve beslenme uzmanları tüketmeyin dese de ekmek bizim toplumumuz için sofranın vazgeçilmezidir. Türk halkının temel gıda maddesi ekmekle ilgili son günlerde yeni gelişmeler var. Fırıncılar federasyonu zam yapmak istiyor, siyasi kadrolar buna karşı çıkıyor. Esnaf artan girdi maliyetleri nedeni ile zammın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Bana göre ise girdi maliyetlerinin düşürülerek esnafın nefes alması için acil önlemler alınabilmelidir.

Yakın bir zaman ekmek Kocaeli genelinde 1.50 liradan satılacak. Alım gücü düşük olan vatandaş için bu zam hayati bir önem taşıyor. 4 kişilik bir ilenin ortalama ekmek ihtiyacı 5 adet . Buda günde 7.50 lira ayda ise 225 lira yapıyor. Tabi bu rakamlar minimum.

Son olarak ta MHP liderinin askıda ekmek çağrısı var. Bu çağrı birçok il ve ilçede zaten yıllardır yapılan bir uygulama. Fakir fukara alım gücü düşük vatandaşın en temel ihtiyacının karşılanması yolu ile vatandaşın bütçesine katkıda bulunmak için yapılan bir çağrı.

Kökleri Anadolu´da bin yıl evveline dayanan bu dayanışma örneğinde hali vakti yerinde vatandaşlar kendi ihtiyaçlarının dışında bakkal ve fırınlardan fazla ekmek alır ve bu ekmekleri askıya bırakırlar. İhtiyaç sahipleri de buradan ihtiyaçları kadar ekmeği alır.

Buraya kadar her şey iyi güzel ama güzel olmayan, hatta çirkinleşen gelişmeler ve gerçekler var.

Birincisi halen ülkemizde askıda ekmeğe ihtiyaç duyulması yoksulluk sınırımızın ne boyutlarda olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

İkincisi MHP liderinin çok insani bir çağrı yapmış olmasını fırsata çeviren çirkin arkadaşlar askıya ekmek koyup boy boy fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşmaları. İbadette kabahatte gizlidir. Bu gelişmeden en çok Sayın Bahçeli´nin incindiğini ve üzüldüğünü tahmin ediyorum.

Üçüncüsü bizim temel gıdamız ekmeğe olan hassasiyetimizdir. Bizler için ekmek kutsaldır. Çocukluğumuzda ekmeği yerde gördük mü hemen alır öper alnımıza götürüp yüksek bir yere koyardık.

Gebze´de ekmekle uğraşan tanıdık dostlarım var. Esnaflar odası başkanı Kamil Yılmaz, AK parti Darıca ilçe başkanı Muzaffer Bıyık, Yine esnaflar odası yöneticisi Avni Atik gibi.

Onlardan aldığım bilgileri daha derin araştırıp elde ettiğim verileri sizlere aktarmak istiyorum.

Türkiye´de her gün ortalama 125 milyon adet ekmek üretiliyor.

Türkiye´de her gün maalesef 6 milyon ekmek çöpe atılıyor.

Evet yanlış okumadınız. Ayda ortalama 180 milyon ve yılda 2 milyar adet ekmeği çöpe atıyoruz. Sadece maliyeti üzerinden hesap ettiğimizde bu ağır utancımızın ekonomik maliyeti 1,8 milyar lira eski para ile 1 katrilyon 800 milyar Türk lirası.

Bir şey yanlış gidiyor ve biz toplum olarak bunun önüne geçemiyoruz.

Bu konuda çok acil önlem alınmasının hayati önem taşıdığı kanaatindeyim.

Yerde gördüğü ekmek parçasını öpüp alnına koyan bir toplumdan milyonlarca aç insanı doyuracak ekmeği çöpe atan bir topluma nasıl dönüştüğümüz konusunda mutlaka siyasilerin ve bilim dünyasının harekete geçmesi lazım. Belediyelerimizin bu israfın önüne geçecek projeler hazırlaması, bilimsel kurumların ve üniversitelerin bu konuda adımlar atması gerektiği kanısındayım.

Elbette ülkemizdeki ekonomik koşullar nedeni ile askıda ekmek uygulaması insani ve faydalı bir uygulamadır. Ancak sadece resmi kısmını sizlerle paylaştığım ekmek israfının önüne geçmek için projeler üretebilmekte tarihi bir adım ve başarı olacaktır.

Lütfen ekmeği israf etmeyelim. Ekmeğimizi çöpe atmayalım, attırmayalım.

Cebiniz, gönlünüz ve beyniniz hep dolu olsun

 

/resimler/2018-7/28/2324122924016.jpg