İrfan Yormaz


MUSA YILMAZ´A GÖMLEĞİ BOL GELDİ

MIZRAK ÇUVALA SIĞMAYINCA...


 

Türkiye siyasetinde bizim yıllardır söylediğimiz bir kesim tarafından ise yeni yeni dillendirilmeye başlanılan bir sözcüktür LİYAKAT.

Kelime manası olarak liyakat; Uygun olma, yakışır bulunmak, yetenekli, yeterli olma, layık olma anlamında kullanılan Arapça kökenli bir kelimedir. Bilip bilmeden bu kelimeyi kullanmak ise adamı komik duruma düşürebilir.

Liyakat kelimesini bölgemizde kullanan son siyasetçi ise CHP Gebze ilçe başkanı Musa Yılmaz.

Yılmaz, Ak partiye yakınlığı ile bilinen yerel bir gazeteye Mart 2019 yerel seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulunmuş. Haberi yayınlayan gazetenin sahibine itimat ederim o yüzden acaba maksatlı bir haber mi diye hiç düşünmedim.

Röportaj olarak yayınlanan CHP ilçe başkanının mesajını üst üste 3 kez okudum. Okuduklarımı anlamakta zorlandığım gibi hayretler içerisinde kaldım. CHP Gebze ilçe başkanı meclis üyelerini liyakatsiz ilan etmekle kalmamış birde yeteneksiz olduklarını iddia etmiş.

CHP Gebze ilçe başkanı açıklamalarının ilk bölümünde GTO başkanı Nail Çiler´e adaylık teklifi götürdüğünü ve hayır cevabı aldığını söylemiş. Bu konuda Nail bey sessiz kalmayı tercih ediyor.

Hiçbir siyasetçi kentin dinamiklerini harekete geçirebilecek bir isim üzerinden siyaset yaparak böyle bir açıklamayı yapmamalı. Teklif Nail beye gitmiş olsa bile bunun açıklanması doğru değil. Böyle bir açıklama hem CHP´ye hem de Nail beye ciddi zarar verir. Sanıyorum Musa başkan Nail beyin olası bir adaylığının daha seçimlere 6 ay varken önüne geçerek kendi istediği ismi ön plana çıkarma gayretinde. Bu niyet açıkça ortada ki CHP ilçe başkanı sözlerinin devamında ? Adayımızı belirledik sürprize hazır olun.? diyor.

Parti örgütü ve kamuoyu ise bu açıklamaya hayli tepkili. Hayrola ön seçim olmayacak mı? Adayı ilçe başkanımı belirleyecek? diyenlerin sayısı epey fazla.

İşin diğer boyutuna gelince; Yılmaz´ın hedef haline getirmeye çalıştığı Gebze Ticaret Odası başkanı Nail Çiler kamuoyunda her kesimin takdir ettiği bir isim. İyi bir eğitimci, başarılı bir iş adamı, iyi bir yönetici ve halk adamı. Yılmaz´ın biz teklif etti o kabul etmedi sözleri kamuoyunda ?CHP´den yine bir şey olmaz. Baksana Nail hoca bile adaylığı kabul etmemiş. Demek ki adamın bildiği bir şey var.? Diye yorumlanacaktır. Bu da yerel seçime girmeden CHP´nin havlu atması anlamı taşır.

Ama buradan küçük bir tiyo vereyim Musa beye rağmen laf aramızda sokaktaki ses tamamen farklı bir şeyler söylüyor.

Açıklamaların devamında bir sinerji yaratmaktan bahseden başkan Musa Yılmaz´ın meclis üyelerinin belirlenmesi ile ilgili sözleri ise giydiği ilçe başkanlığı gömleğinin kendisine hayli bol geldiğini anlatmaya yetiyor. Bu gömlek artık dikiş tutmaz demek istemiyorum ama hal ortada.

Yılmaz, meclis üyeleri ile ilgili yaptığı açıklamada ?Mevcuttaki arkadaşlarımızda yeterli olanı da var olmayanı da var, biz daha sinerjisi yüksek bir kadro kuracağız. İçinde mimarı, mühendisi, şehir plancısı, mali müşaviri, esnafı gibi meslek erbapları olacak. Sadece başkan adayımızla değil, Gebze´yi en iyi şekilde yöneteceğine inandığımız meclisimizle seçmenin karşısına geçeceğiz.? Diyor.

Acaba ben mi yanlış biliyorum CHP ilçe başkanının bir bildiği mi var diyerek CHP´nin Gebze Belediye Meclis Grubu üyelerinin özgeçmişlerini bir kez daha kontrol ettim.

Evet, ben hatalıymışım.

Salih Işık mimar falan değil, Şehir planlamacılığı üzerine İngiltere´de doktorasını yapmakta olan kişi de Salih bey değil. Osman Yılmaz´da tavuk falan satıyor, kasaplık yapıyor bizim Salih.

Serkan Davutoğlu´nun İnşaat teknikerliği ile alakası bile yok. Serkan Çayırova´da küçük bir mahalle bakkalını çalıştıyor.

Dilek Tan´ın İşletme mühendisliği falan tamamen uydurma. Dilek hanım bir fabrikada üretim elemanı.

Eşref Emin Güzey beyinde Yüksek İnşaat Mühendisi olduğuna sakın inanmayın. Tatar camisinin yanında tezgah açıyor haftada iki gün. Manavlık yapıp nafakasını kazanıyor.

Neşe Celep devlet memurluğundan falan emekli olmamış aslında. Bir şirkette büro elemanı kendisi.

Yılmaz Bulut´un şehir planlamacılığı ve Yüksek İnşaat Mühendisliğiyle alakası bile yok. Meğer okur yazarmış. Beylikbağı´nda ata yadigarı kahvehaneyi işletiyormuş.

Sanırım ne demek istediğim anlaşılmıştır.

Şimdi kamuoyu adına sayın ilçe başkanına buradan seslenmek istiyorum.

Siz sanırım ne dediğinizin farkında bile değilsiniz sayın başkan

Bu nasıl bir açıklama?

Yeni meclisimiz de liyakatli arkadaşlara yer vereceğiz. Bazısı yeterli bazısı yetersiz demek ne demek?

Mimar mühendis arkadaşlarımız listede olacak demek ne anlama geliyor?

Cumhuriyet tarihinde iktidarda olduğu dönemde dahi 2014 yılında Gebze halkının görev verdiği meclis üyeleriniz kadar akademik, liyakatli bir liste olmuş mu? Gebze belediyesi meclisinin bugün ki tablosunda iktidar partisinde dahi böylesi bir akademik kadronun olmadığının farkında değil misiniz?

Bu kadronun oluşmasında en az ön seçime katılım sağlayan CHP üyeleri kadar genel merkeze ön seçim ısrarında bulunan o dönemin ilçe başkanı ve yönetim kurulununda büyük gayretleri ve teşvikleri varken siz bu gerçeklerin görmezden gelinebileceğini mi sanıyorsunuz?

Partinizin arşivinde böyle bir liste var mı?

Diyelim ki meclis üyesi arkadaşlarınızla parti içi meseleler nedeni ile sorun var. Bu arkadaşlar yerel seçimin yapılacağı Mart ayıda dahil en az 5 belediye meclis toplantısına daha katılacaklar. Mevcut meclis üyeleriniz aylık olağan toplantılara, komisyon toplantılarına katıldığında iktidar partisinin meclis üyeleri hatta belediye başkanı ? Size söz verme gereği duymuyorum. Siz liyakatsiz ve beceriksiz aynı zamanda eğitimsiz kör cahillersiniz. Sizin sözlerinizin benim nazarımda hiçbir anlamı yok. Ben demiyorum kendi ilçe başkanınız diyor? der ise siz o koltukta nasıl oturacaksınız?

Siz bu açıklamayı yaparken yanınızda bu partiye emek vermiş kimse yok muydu?

Kimse sizi uyarmadı mı?

CHP TABANI CAHİL DEĞİLDİR

Kimse çıkıp size ? Ya başkan sen bunu söylüyorsun ama bu meclis listesi bizim belediye başkan adayımızdan 10 bin oy fazla aldı. Siz ne yapıyorsunuz?? diye seni ikaz etmedi mi?

Size bir partiliniz çıkıp ya başkanım yüz yıl geçse ön seçim ile böylesi bir kadro bir daha bir araya gelmez diye hatırlatmadı mı?

Özellikle hatırlatmak isterim ki sayın başkan; 2014 yerel seçimleri için parti içinde gerçekleştirilen ön seçimde delege ağalarının tüm baskılarına rağmen genç, dinamik, akademik kariyerli, liyakatli, becerikli bir meclis kadrosunu oluşturan CHP üyeleri sizin sandığınız kadar cahil ve kör değil . Öyle olmadıklarını da ortaya koyma idaresini gösterdikleri için bugün Gebze belediyesi meclisinde bu kadar kaliteli bir kadro var. Bu tablo CHP üyelerinin siyaset bilgisini ve Gebze sevgilerinin açık göstergesidir.

Ama sizin siyasi hesaplarınız için bu gerçeklerin hiçbir önemi yok öyle değil mi Sayın başkan?

Bunu en iyi siz biliyorsunuz ki bugün Gebze halkının teveccühü ile görevde olan meclis üyelerinizin tümü aylar evvel size gelerek siyasi gelecekleri ile ilgili bilgi verdiler. Salih bey, Eşref bey, Dilek ve Neşe hanım, Serkan kardeşim ve Yılmaz bey görev süreleri içinde gerçekleştirdikleri tüm çalışmaları klasör haline getirdiklerini, görev sürelerinin bitiminde yeniden aday olmayacaklarını ve bayrağı daha yukarıya çıkaracak Atatürkçü, halkına hizmetkar, Hukukun üstünlüğüne inanan gençlere teslim etmek istediklerini ilettiler.

Peki hal böyle iken bu neyin kini veya hesabı? Konumuz bu değil ama araya sıkıştıralım sayın başkan sizin partinizi seçilmiş olarak bu kentte temsil eden isimlerle alıp veremediğiniz ne?

24 Haziran seçimlerinin öncesinde kadın kolları başkanlık seçimlerine müdahil olup sonuca etki etki ettiğinizde sizi uyarmıştık. Yanlış yapıyorsunuz demiştik. Bilge öğretmenin bu görevi yerine getiremeyeceğini izah edip, hem kendisinin hem de sizin zor duruma düşeceğiniz konusunda telkinde bulunmuştuk. Ama siz tüm uyarılara rağmen ? Benim bildiğim doğru? diyerek uyarılara kulak asmamıştınız. Bugün geldiğiniz noktada yerel seçimlere 6 ay kala seçimin en önemli başrol oyuncuları Kadın kollarından mahrum bıraktınız partinizi.

Elbette Türkiye´de ve bölgemizde iktidar partisi bu kadar güçlü iken sizin ve arkadaşlarınızın halen CHP saflarında siyaset yapması ve emek harcaması azımsanamaz. Bu emek çok önemli. Fakat siyaset özellikle yerel siyaset birden fazla hatayı kabul etmez. Siz tarihten hiç ders almamışçasına hatalar yapmaya devam etmekte ısrar ediyor,  meclis grubunuzu hiçe sayan bir açıklama yapıyor, ardından da bu kentte belediye başkanlığı için adı en üst seviyelerde konuşulan ismi yıpratmaya çalışıyorsunuz.

Verdiğiniz beyanat CHP ilçe başkanına yakışmamış. CHP tabanı böyle bir açıklamayı asla kabul edemez. Kendi seçilmişlerini hedef haline getiren, kendi seçilmişlerini yok sayan, kendi seçilmişlerini yetersiz gören bir ilçe başkanının Gebze´de siyaseten başarı elde etmesi mümkün değildir.

BİR SÜRE İSTİRAHAT İYİ GELECEKTİR.

Öyle ki bu açıklamadan sonra iddia ettiğiniz gibi sürpriz bir ismin aday olarak açıklayıp Gebze´yi Sosyal Demokrat bir belediyecilik anlayışı ile kucaklaştırmanız böylesi bir zihniyetle mucizeden öte bir gelişme olur. Partililerinize ve partinize oy veren 50 bine yakın Gebzeli seçmene büyük ve telafisi mümkün olmayan bir zarar verdiniz. Seçimlere 6 ay kala tabir yerinde ise havlu attınız. Bu saatten sonra değil sürpriz bir isim genel başkanınızı Gebze´den aday yapsanız seçim sizin için hüsran olacak.

Yılların tecrübesi ile size tavsiyem zararın neresinden dönülürse kardır fikri ile yerel seçimlere 6 ay kala biraz sessizliğe bürünmeniz. Özellikle parti içi meseleleri hesap ederek böyle olur olmaz beyanatlar vermemenizde büyük fayda olacaktır. Bir süre sessiz kalırsanız inanın CHP´ye ve Gebze siyasetine çok büyük hizmet etmiş olursunuz. Kısa bir süre stresten ve siyasetten uzak kalmanız ve istirahat etmeniz partinize hizmet açısından büyük bir adım olacaktır.

Tekrar görüşünceye kadar Cebiniz, Gönlünüz ve Beyniniz hep dolu olsun.