“Artık yeter ölmek istemiyoruz

“Artık yeter ölmek istemiyoruz

Öğrencisi Tarafından Öldürülen Öğretmen İbrahim Oktugan İçin Tepkiler Büyüyor: Eğitim Emekçilerinden İş Bırakma Eylemi

Öğrencisi tarafından öldürülen öğretmen İbrahim Oktugan'a yönelik adalet talebi, eğitim sendikaları STK’lar, siyasi partiler arasında büyüyor, tepkiler artıyor. "Cezasızlık şiddeti cesaretlendirmektedir" diyen eğitim sendikaları iş bırakarak Gebze'de tepki yürüyüşü gerçekleştirdi.


"GÜNDELİK HAYATIN BİR PARÇASINA DÖNÜŞTÜ"

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri'nin düzenlediği eyleme, Eğitim Sendikaları üyelerinin yanı sıra siyasi parti, işçi sendika üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı. Topluluk, Gebze Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi (GATEM) önünde bir araya gelerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü ve burada bir basın açıklaması yapıldı. Sendikalar adına açıklamayı yapan Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Doç. Dr. Savaş Karabulut, "Evde, sokakta, okulda ve hayatın her alanında görülen şiddet, adeta gündelik hayatın bir parçasına dönüştü" ifadelerini kullandı.


"ARTIK YETER! CAN KORKUSUYLA ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ!"

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Bugün burada İbrahim Oktugan'ı katleden zihniyeti teşhir etmek, itibarsızlaştıran düzen iktidarlarını kınamak, eğitim emekçisini ötekileştirip, itibarsızlaştıranları sizlerle paylaşmaya geldik. Bazı basın ve yayın organlarında hocamızın canına kıyan kişiyi münferit bir suçlu ve uyruğunu da bu suçun asli sorumlusu olarak gören bakış açısını kabul etmiyoruz. Bu politik bir cinayettir ve münferit bir olay olmayıp, toplumda yaygınlaştırılan şiddet dili ve öğretmeni itibarsızlaştıran düzenin sorumluluğuna işaret etmektedir. Bizler öğrencilerimiz veya velilerimiz arasında dil, din, cinsiyet, ırk, mezhep, etnik köken ayrımı yapmayız. Çünkü bizler dil veya din farkı bilmeyiz! Millî Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeğimizin değersizleştirildiği, mesleğimizin itibarsızlaştırdığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir."


"BU ÜLKEDE OKULDA ÖĞRETMEN ÖLDÜRÜLDÜ!"

"Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur. Bu ülkede okulda öğretmen öldürüldü! Söz bitti! Şiddetin, cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz.


Emekli olan bir eğitim emekçisini çalışmak zorunda bırakan ve bu ülkede eğitim emekçilerini insan onuruna yakışmayacak gelire muhtaç eden düzen yıkılmadıkça, öğretmenleri yaşayan ölüye dönüştüren neoliberal politikalar terk edilmedikçe, sınıfsız ve sömürüsüz bir düzende yaşamadıkça, sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmadıkça, eğitim ve bilim emekçileri ölmeye/ öldürülmeye devam edecek! Artık yeter, can korkusuyla çalışmak istemiyoruz.”


ADD DESTEK VERDİ

Atatürkçü Düşünce Derneği Gebze Şubesi Gebze Emek platformu tarafından düzenlenen protesto yürüyüşü ve basın açıklamasına katılarak eğitimcilere destek verdi.

 

ADD Gebze Şube Başkanı Sezen Nilgün aydın, "Öğretmenlerimize yönelik saldırıları ve cinayeti nefretle kınıyoruz. ADD olarak her zaman eğitim ordumuzun yanında yer alıyoruz. Öğretmenlerimizin yaşadıkları bu şiddetin son bulması, güvenli bir ortam sağlanması hepimizin ortak dileğidir. Yaşanan bu acı olaydan başta Mili Eğitim Bakanlığı olarak herkes gereken dersi çıkartmalıdır" dedi.

 https://www.mavimarmaragazetesi.com/haber/20138108/artik-yeter-olmek-istemiyoruz