Cemevleri için yeni karar

Cemevleri için yeni karar

Cemevleri için yeni karar

Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yönetmelikte, Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esaslar yer aldı. Bu yönetmelik, 14 Mart 2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun ek 6'ncı maddesi ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 292/A maddesine dayanarak oluşturuldu.

Yönetmelik, cemevlerinin Alevilerin ve Bektaşilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği alanlar da dahil olmak üzere, çeşitli bölümlerinden oluşan yapılar olduğunu belirtiyor. Aydınlatma giderlerinin ödenmesi için cemevlerinin başkanlığının il müdürlüğüne yazılı talepte bulunması gerekiyor. Aydınlatma ve diğer amaçlar için enerji tüketiminin ayrı sayaçlarla ölçülmesi ve ilgili teknik personel tarafından kontrol edilmesi zorunludur. Yönetmelikte belirlenen şartların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderleri, fatura ibrazıyla il müdürlüğü tarafından ödenecek ve her yıl yerinde denetlenecek.

Ancak, ticari amaçla kullanılan alanların aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve gerektiğinde ödenmesi gereken cezalar abone tarafından karşılanacak. Fazla ödenen tutarların geri alınması durumunda ise Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un ilgili maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanacak bir faiz uygulanacak.

 https://www.gebzehaber.net/cemevleri-icin-yeni-karar-118325h.htm