CHP’Lİ ÇİLER: YEREL BASININ SORUNLARI BÜYÜYOR

CHP’Lİ ÇİLER: YEREL BASININ SORUNLARI BÜYÜYOR

CHP’Lİ ÇİLER: YEREL BASININ SORUNLARI BÜYÜYOR

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, yerel basının sorunları ile ilgili açıklama yaptı. Yerel basının bütün basın yayın yaşamının kılcal damarları gibi olduğunu belirten Çiler, “Özgür ve bağımsız bir yerel basın demokrasi için son derece önemlidir. Basın İlan Kurumu tarafından yerel basın susturulmaya çalışılmaktadır. Yerel basın, basın yayın yaşamının kılcal damarları gibidir, susturamazsınız” dedi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, yerel basının sorunları ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Hukukun, demokrasinin, temel hak ve hürriyetlerin hâkim olduğu toplumlarda basın yayın organlarının, halkın haber alma hakkının kullanılması adına son derece önemli olduğunu belirterek, “Özgür ve bağımsız bir yerel basın demokrasi için son derece önemlidir. Basın İlan Kurumu tarafından yerel basın susturulmaya çalışılmaktadır. Yerel basın, basın yayın yaşamının kılcal damarları gibidir, susturamazsınız” dedi.

 

KAĞIT VE BASKI MASRAFLARI ARTTI

CHP’li Çiler, pandemi koşullarında artan maliyetlerin artan döviz kuruyla daha büyük bir sorun haline geldiğinin altını çizdi. Çiler, “Pandemi ile birlikte ekonomik olarak büyük yara alan yerel gazeteler, dolar kurunun artması sonucu kağıt ve baskı masrafları nedeniyle büyük sorunlar yaşamaya başlamışlardır.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde gazete ve dergi sayısı Gazete ve dergi sayısı, 2022 yılında 2021 yılına göre %9,2 azalarak 4 bin 048 oldu” dedi. Yerel basının önemine değinen Çiler, “Yerel basın, farklı seslerin duyulması ve toplumun taleplerinin dile getirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Yerel basın, bütün basın yayın yaşamının kılcal damarları gibidir” dedi.

YEREL BASININ GELİRLERİ AZALIYOR

Yerel Basının gelirlerinin her geçen gün azaldığını vurgulayan CHP’li Çiler, “Yerel gazetelerin gelirleri abonelikler, reklamlar ve resmi ilanlardır. Basın İlan Kurumu’nun zorunlu ilanlar dışında ilan yayınlatılmamasına yönelik aldığı kararlar yerel basını ekonomik olarak yıkmıştır. Bu karar; pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya bir darbe daha vurmuştur. Yerel gazeteler devletten destek beklerken alınan bu kararlar sonucunda ayakta duramaz hale gelmişlerdir” dedi.

Basın İlan Kurumu’nun ilan yayın politikasının gözden geçirmesi gerektiğini belirten Çiler, “Basın İlan Kurumu aldığı kararla yerel basını yok etmektedir. Yerel basın susturulmaya çalışılmaktadır. Kağıt baskı masrafları artmışken, ekonomik kriz sebebiyle zor günler yaşayan yerel basına resmi ilan verilmemesi yerel basını kaderine terk etmektir. Bu karadan Basın İlan Kurumu vazgeçmelidir” dedi.