GEBZE ARTIK NEFES ALAMIYOR

GEBZE ARTIK NEFES ALAMIYOR

Gebze gündemini uzun süre meşgul eden Mermerciler Fuarı ile ilgili tüm ayrıntıları ve gelinen noktayı CHP Gebze Belediye Meclis Üyesi Cavit Kapoğlu’na sorduk.

Türkiye’de ilk olması planlanan ve bölgemize önemli katma değer katması beklenen Mermerciler Fuarı projesi mahkeme kararı ile durduruldu. Projeye destek veren kesim ile yapılmasına karşı çıkan kesimlerin basına verdiği mesajlar ciddi bilgi kirliliğine neden olunca bizde kamuoyunun merak ettiği soruları konuyu yakından takip eden isimlerden biri olan CHP Gebze Belediye Meclis Üyesi Cavit Kapoğlu’na sorduk.

Sayın Kapoğlu, Nedir bu Mermerciler Fuarı? Gebze’den ne götürür, bölgemize ne kazandırır?

İlk olarak kanun maddesini hatırlayalım. Kanuna göre orman vasfı taşıyan alanlarda yapılacak olan işlemler “17/3 üncü maddeye göre verilecek izinlere tabidir.” “MADDE 4 – (1) (Değişik:RG-21/1/2017-29955) Ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde;” der ve devam eder.

 

Burada yapılan işlem özetle; Bir kooperatif yaklaşık 500 dönüm orman arazisini de içine dahil edeceği bir biçimde, bahsi geçen toplam 1200 dönüm bir araziye Mermerciler fuarı kurmak istiyor. Projenin ilk halinde anlatılan ve vaat edilenlere bakıldığında Gebze adına büyük keyif alıyorsunuz. Ama söylemler ile yazılanlar aynı olmayınca geçmiş dönem Gebze Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Bostan projeyi mahkemeye taşıyor. Davayı kaybedeceğini düşünen kooperatif ve belediyedeki yandaşlar projeyi geri çekip, ismini değiştirerek tekrar gündeme alıyorlar. Bu aşamada Gebze Cumhuriyet Halk Partisi İlçe yönetiminde kongre süreci yaşanıyor ve yönetim değişikliği oluyor. Yapılan Kongre ile benimde aralarında bulunduğum yönetim göreve geliyor.

Yönetime geldiğimizde bu dosyayı araştırıyoruz ve bu projenin doğru bir proje olmadığı kanaatine varıyoruz.

Bu proje iki aşamalı olarak ele alındığında;

1-Orman arazisinin bu projeye dahil edilmesi bölümü, yukarıda belirtilen kanun maddesi ışığında kanuna aykırı olarak projeye dahil edildiğini tespit ediliyoruz.

2-Böyle bir projenin uygulanabilmesi için gerekli mevzuatların uygun olmadığı tespiti ediliyoruz. (örnek: Projenin içinde benzinlik olması, Ulaşımın uygun olmaması vb.)

Bu tespitler ışığında dönemin CHP Gebze Belediye Meclis Üyesi Neşe Celepoğlu’nun onayı ile dava açılıyor.

Bizim esas itirazımız kanuna aykırı olarak yaklaşık 500 dönüm Orman arazisinin projeye dahil edilerek büyük bir rant elde edilmesidir. Devlete yani halka ait olan Orman arazisinin ranta kurban edilmemesini kabul etmek mümkün değildir.

Partinizin geçmiş dönem görev yapmış meclis üyelerinin bu projeye evet demeleri doğru buluyor musunuz?

Bence şuna bakmak lazım sonuçta satın aralarında kamu yararı olmadığına kanaat ettiğimiz bu projeyi her şeye rağmen mahkemeye taşıyan ve Gebzelilerin haklarını koruyanlar CHP Meclis Üyesi ve CHP ilçe yönetimi olmuştur.

O gün bu projeyi savunan kim varsa bu gün bu projenin karşısında durması, yapılan işin doğruluğunu göstermektedir. Ayrıca bu konu milletvekilimiz Sayın Tahsin Tarhan tarafından meclise taşınarak gündeme alınmıştır. Yine bu konu dosya halinde Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na kapsamlı olarak bilgi verilmiş, sözlü ve yazılı raporlar halinde gelişmeler bilgilerine sunulmuştur.

Mermerciler fuarı projesinin mahkeme kararı ile durdurulduğunu biliyoruz. Bu konuda son gelişmeler nelerdir?

Mahkeme kararı projeyi yapmak isteyen kooperatifin itirazı ile bir üst mahkemeye taşınmıştır. Partimizin hukukçuları gelişmeleri anbean takip etmektedir. Gebzelilerin haklarını ranta kurban etmeye hiçte niyetimiz yok.

Sayın Meclis Üyesi Gebze Askeri kışla alanına yapılmak istenilen Galericiler sitesi ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Bizler CHP ve Gebze’de yaşayan insanlar olarak bu alana kesinlikle bir çivi dahi çakılmasına karşıyız. Bu alanın sahibi bizzat Gebze’de yaşayan milyon nüfusa sahip halktır. Dolayısı ile buraya ne yapılacağına yine Gebze’de yaşayanlar karar vermelidir. Yerinden yönetim vaat ederek seçmenin desteğini alanların Ankara’da hazırlayıp çizdirdikleri projeleri Büyükşehir Belediye Meclisinde bulunan çoğunlukları ile Gebze’ye mete zoru ile kabul ettirme gayretleri her zaman karşılarında CHP’yi bulmalarına sebep olacaktır.

Gebze, Türkiye’nin en büyük sanayi kentidir. Bu kentte bir metre nefes alacak alan kalmamıştır. Askeri alan Gebze’nin nefes alabileceği son noktadır. Bırakalım bu alan yeşillikler içinde Gebzelilerin dolaşabileceği, spor yapabileceği bir alan olarak kalsın… Her yeri beton yaptılar. İstanbul’a ihanet ettiler. Gebze’ye ihanet etmelerine izin vermeyeceğiz.

Gebze gündemini uzun süre meşgul eden ve bir anda sessizliğin oluşmasına neden olan 67 milyon liralık çöp ihalesi hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

Bizler CHP olarak Çöp ihalesi konusunda görüşlerimizi meclis gündemine taşıdık. Bu tarz ihaleler konusunda bizim söylediğimiz bir şey var “ Gelin bir meclis teklif değerlendirme komisyonu kuralım ve tüm teklifler bu komisyonda değerlendirilsin” . Böylece yapılan tüm ihaleler ortak kararla çıksın. Bu komisyon diğer komisyonlar gibi (imar komisyonu, hukuk komisyonu vb.) çalışsın. CHP’nin yönetiminde olan birçok belediyede bu komisyonlar kurulmuştur. Bu komisyonun kurulmasında yeni yılın ilk meclisinde ısrarcı olacağız. Şeffaf belediyecilik anlayışının Gebze’de de inşa edilmesini istiyoruz. Bu komisyon kurulmadığı sürece hiç kimse bana şeffaf belediyecilik masalları anlatmasın. Küçük büyük tüm ihaleler bu komisyondan geçmeli. Belediye hiçbir siyasi partinin şirketi durumunda olmamalıdır.

Cavit bey, biz GEBZE desek ve sözü size bırakıp kentimizi birde sizden dinlesek…

Gebze, Büyükşehirli il olacak büyüklükte. Fakat köy görüntüsünde bir yerleşim yeri. Bu kadar hızlı göç alan ve hızlı sanayileşen bir yer sıradan bir Anadolu kasabası mantığı ile yönetilemez, zaten yönetilemediği de ortada. 

Gebze’nin trafiği sorun, şehirleşmesi sorun, çevre açısından sorun, kent kültürü açısından sorun, kısacası Gebze’de sorun olmayan bir şey var mı? diye sormak bence daha doğru olur. Koskoca kentte bir kadın sığınma evi yok. Bu kadar çalışan kadınımız var. Mahallelerde kreşler yok. İnsanların spor yapacağı alanlar yok. Gebze tıpkı bir maden ocağı etrafına kurulmuş kasaba mantığında nüfusu çoğalan ve şehirleşen, maden bittiğinde de terk edilecek bir yerleşke mantığında yönetiliyor ve hizmet alıyor. Daha doğrusu uzun yıllardır hizmet alamıyor. 2020 yılı itibariyle belediyenin açıkladığı ve hayata geçirdiğini iddia ettikleri projelere bakıyorsunuz elinizde kocaman bir “ SIFIR” var.

Zor bir süreci milletçe yaşıyoruz. 2021 yılından beklentilerinizi ve okurlarımıza varsa mesajınızı almak istiyoruz.

2020 Yılı gerçekten tüm Türkiye için kötü bir yıldı. Depremler, sel felaketleri, çığ felaketi, halen içinde bulunduğumuz pandemi süreci, ekonomik çöküntü bu liste uzayıp gider. 2021 yılından umutluyum. Ama ilk önce ülkemiz insanlarından umutluyum. Son 18 yıldır kurulan korku imparatorluğu yavaş yavaş yıkılıyor. Halk artık bir şeylerin farkında ve konuşuyor. Derdini anlatabiliyor. Özellikle ülkemizde yaşanan felaketleri ve sıkıntıları fırsata çeviren bir kesim var. Fırsatçılığın önüne geçilmesi gerekiyor. Halk zaten ekonomik bir girdabın içinde kendine çare ararken birde bu ahlaksızların yaşanan süreci fırsata çevirmesine göz yumulmamalı. Şahsım adına, tüm aile bireylerim adına Gebzelilere ülkemin güzel inşalarına ve insanlığa huzur, barış ve mutluluk dolu yepyeni bir yıl diliyorum. Umarım yaşanan bu kötü süreçleri el birliği ile kısa sürede atlatacağız. Pandemi nedeniyle hastanelerde tedavi altında bulunan vatandaşlarımıza şifalar diliyorum. Sizlere de yayın hayatınızda başarılar diliyor teşekkür ediyorum.