İran´dan çok sert ABD mesajı: Tüm seçenekler masada olur

İran´dan çok sert ABD mesajı: Tüm seçenekler masada olur

İran ile ABD arasındaki gerilim giderek büyüyor. Son olarak İran, ABD Başkanı Donald Trump´ın Devrim Muhafızları gücünü terör örgütü ilan etmesi halinde ´tüm seçenekleri masada´ bulunduracağını belirtti.

 

İran ile ABD arasındaki gerilim giderek büyüyor. Son olarak İran, ABD Başkanı Donald Trump´ın Devrim Muhafızları gücünü terör örgütü ilan etmesi halinde ´tüm seçenekleri masada´ bulunduracağını belirtti. İran Devrim Muhafızları (IRGC) sözcüsü ABD´nin IRGC´yi ´terör örgütleri listesi´ne alma ihtimaline ilişkin ´Amerikalılara yeni dersler öğretmenin zamanı geldi´ ifadelerini kullandı.

İran hükümeti dün Washington´un böyle bir harekette bulunursa teröre yardım etmiş olacağını belirtmişti. ABD Başkanı Donald Trump´ın İran´ın bölgesel etkisini sınırlamaya yönelik stratejisini bu hafta açıklaması bekleniyor.

Bunun bir parçası olarak Trump´ın İran´ın en güçlü güvenlik kuvveti olan Devrim Muhafızları´nı terör örgütü olarak ilan etmesi de bekleniyor.

ABD´nin İran´a yönelik stratejisinin yanı sıra Trump 2015 yılında İran ve altı büyük devlet arasında yapılmış olan ve nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında İran´a ekonomik yaptırımları kısmen kaldıran anlaşma hakkında da karar açıklayacak.

"KARARI KONGRE VERECEK"

Trump´ın anlaşmanın ABD´nin çıkarına olmadığı şeklinde görüş belirtmesi bekleniyor. Trump´ın bu adımı ABD´yi anlaşmadan çekmeyecek, ancak yaptırımların tekrar başlatılması kararını Kongre´ye havale etmiş olacak. Kongre´nin kararı 60 gün içinde vermesi gerekiyor.

İran Devrim Muhafızları´na yönelik ABD´nin başlatacağı yaptırımlar Irak ve Suriye´de devam eden çatışmalar üzerinde etkili olabilir.

´BÜTÜN SEÇENEKLER MASADA´

İran´ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney´in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, ISNA haber ajansında yer alan açıklamasında, "Amerikalılar... Devrim Muhafızları´na zarar vermek için çok küçükler. Bütün seçenekleri masada bulunuyor. Ne yaparlarsa mütekabiliyet esasında karşılık vereceğiz" dedi.

´AMERİKALILARA YENİ DERSLER ÖĞRETMENİN ZAMANI GELDİ´

İran haber ajansı ISNA´nın aktardığına göre, İran Devrim Muhafızları (IRGC) sözcüsü ABD´nin IRGC´yi ´terör örgütleri listesi´ne alma ihtimaline ilişkin "Amerikalılara yeni dersler öğretmenin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

İran hükümet sözcüsü Muhammed Baqer Nobakht da "Amerikalılar Devrim Muhafızları´na karşı bir tavır aldıkları ve terör örgütü ilan ettikleri takdirde teröristlerin yanında yer alacaklar" dedi.

http://www.mynet.com/haber/dunya/irandan-cok-sert-abd-mesaji-tum-secenekler-masada-olur-3311429-1