İş Yaşamında Kendine Güveni Artırmanın 8 Etkili Yolu

İş Yaşamında Kendine Güveni Artırmanın 8 Etkili Yolu

İş Yaşamında Kendine Güveni Artırmanın 8 Etkili Yolu

Bir girişimcinin özelliklerinden biri ve en önemlisi öz güvene sahip olmasıdır. Başarıya ulaşması ve kendine yeni bir şeyler katması da yine öz güveniyle doğrudan etkilidir. Peki bu öz güveni nasıl oluşturmalı veya artırmalıyız? Bu yazımızda öz güven konusuna değindik.

No alt text provided for this image
1- Kendinin Farkında Olmak
Öz güven aslında insanın kendini tanımasıdır. Neler yapabileceğini bilen, yeteneklerinin ve özelliklerinin farkında olan, başladığı işte ne derece başarılı olabileceğini kestirebilen insanların özelliğidir. Yeteneklerinin, yapabileceklerinin farkında olan kişiler eksik yönlerini de bilir ve bu eksiklerini tamamlamaya çalışırlar. Esasında artı ve eksilerinizin farkında olmak, daha iyi bir çalışan ve daha iyi bir birey olma yolunda atacağınız ilk adım olmalı.

 

2- Hayır Diyebilmek
Kararsız kalmak veya yanlış karar vermek insanı çeşitli hatalara sürükleyebilir. Hayır demek yerine stres, sorumluluk ve yük altına girmeyi tercih edenlerimiz ya bu işlerde başarılı olamadık ya da başarıya ulaşmamız gereğinden uzun sürdü. Bazı noktalarda yaptığımız işleri engelleyecek ya da yavaşlatabilecek unsurlara hayır diyebilmek ise hızlı ve net bir çözüm olabilir. Elbette kibarca reddetmemin birçok yolu var. Prensip sahibi olmak ile iş beğenmemek arasındaki farkı ayırt edebilenlerimiz biliriz ki, gerektiğinde hayır diyebilmek gayet de doğal ve çekinilmemesi gereken bir harekettir.

 

3- Patron İletişimi
İş hayatında sürekli, hata yapma korkusu yaşayanlar bunu çoğunlukla yöneticileri ile olan iletişim sorununa dayandırmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, yöneticileriyle problem yaşayan kişilerde öz güven kayıplarının ortaya çıktığı görüldü. Şirket içi iletişimi sağlıklı tutarak bu tarz olumsuzluklardan kurtulmak mümkün.

 

4- Küçük Başarıları Önemsemek
Genelde küçük görülen başarılar göz ardı edilir. Bir girişimci veya çalışan olun, küçük de olsa alınan başarılar motivasyonunuzu artırmaya yetecektir. Küçük başarılar birleşerek büyük başarıları oluşturur ve artan motivasyonla birlikte kendinize olan güveninizi de arttırmış olursunuz. Unutmayın, küçük başarılar büyük başarıların habercisidir.

 

5- Rol Model Seçmek
Özgüveni yüksek ve başarılı insanları takip etmek size bakış açısı kazandırır. Takip ettiğiniz başarılı insanın çeşitli durumlar altında ne tarz tepkiler verdiğini, sorunları nasıl çözdüğünü ve kriz anlarını nasıl yönettiğini bilmek size benzer durumlarda neler yapmanız gerektiği noktasında yardımcı olacaktır. Sonuç almaya başladıkça tecrübeleriniz ve kendinize olan güveniniz artacak. Tecrübe edinmenin en hızlı yolu kendinize rol model belirlemek diyebiliriz.

 

6- Planlı Egzersiz
Bir başka etken ise fiziki olarak sağlıklı ve sağlam olmaktır. Bir Afrika kabile atasözü der ki ; sağlam girişimci kafası sağlam girişimci vücutta bulunur :) İnsanlar iyi göründüklerini ve rahat olduklarını düşündükleri anda daha girişken ve kendilerine güvenerek hareket ederler. Bu nedenle sağlıklı bir vücudun temel ihtiyacı olan düzenli spor, egzersiz ve sağlıklı beslenme bir alışkanlık haline getirilmelidir.

 

7- Dış Görünüş
Öz güven konusunda dış görünüş oldukça önemlidir. İnsanlara verdiğiniz ilk izlenim dış görünüşünüz ile olduğu içindir ki duruşunuz, giyiminiz ve tavrınız sizin ne kadar öz güven sahibi olduğunuzu yansıtır. İyi giyinmiş ve hoş görünen bir insan kendini daha rahat ve öz güvenli hisseder. Ayrıca dik durmanız veya konuşurken heyecanlanmamak da öz güvene sahip olduğunuzun belirtileridir.

8- İddialı Olun Ancak Agresiflikten Kaçının
Bir işte iddialı olmak o işten emin olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca bu yine bir öz güven belirtisidir. Çoğu insan emin olduğu şeylerde bile ikilemde kalabilir. Bunun nedenlerinden biri öz güven eksikliğidir. Fakat iddialı gözükürken yine kendinizi tanıyarak ve yapabileceklerinizin farkında olarak davranmak sizi gerçekçi olmayan kararlar almaktan korur. Böylece iddiasında bulunduğunuz iş ve süreçleri daha iyi yönetebilir ve verdiğiniz sözleri yerine getirebilirsiniz.