İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YOĞUN İLGİ GÖREN TARİH DERSLERİ SERİSİNİN İKİNCİSİ “ROMA ve DOĞU” BAŞLIĞIYLA GERÇEKLEŞTİ!

İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YOĞUN İLGİ GÖREN TARİH DERSLERİ SERİSİNİN İKİNCİSİ “ROMA ve DOĞU” BAŞLIĞIYLA GERÇEKLEŞTİ!

İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YOĞUN İLGİ GÖREN TARİH DERSLERİ SERİSİNİN İKİNCİSİ “ROMA ve DOĞU” BAŞLIĞIYLA GERÇEKLEŞTİ!

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin, İtalyan Lisesi işbirliğiyle bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlediği Tarih Dersleri serisinin ikinci etkinliği, “Roma ve Doğu” başlığıyla 7 Mart Perşembe akşamı İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti! Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte, Sorbonne Üniversitesi ve Salento Üniversitesi’nde Roma Tarihi dersleri veren Giusto Traina, Roma İmparatorluğu’nun doğuda genişlediği sınırları, bu sınırların imparatorluğa kazandırdıkları ve kaybettirdikleriyle birlikte ele aldığı ilgi çekici bir konuşma gerçekleştirdi. İtalya’nın önemli yayınevlerinden Laterza tarafından hazırlanan ve ülkemizde de büyük ilgi gören Tarih Dersleri serisi, yaz dönemi dışında her ay, “Dünyanın Sınırları” ana başlığı altında uzman akademisyenlerin sunumlarıyla insanların tarih boyunca çizdiği sınırların masaya yatırıldığı konuşmalara ev sahipliği yapmaya devam edecek.

 

İtalya’da akademik ve bilimsel yayınlarıyla tanınan Laterza yayınevi tarafından hazırlanan “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri serisi, İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Lisesi işbirliğinde bu yıl Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor. Tarih, hukuk, hümanizm üzerine önemli kitaplardan esinlenen ve İtalya’da yoğun ilgiyle karşılanan konferans dizisi, şimdi de İstanbul’da her yaştan araştırmacı, öğrenci ve tarih meraklılarını ağırlıyor. Beyoğlu’ndaki tarihi Casa d’Italia binasında yer alan İtalyan Kültür Merkezi’nin Tiyatro Salonu’nda yaz dönemi hariç her ay, Türkiye’den ve İtalya’dan uzman akademisyenlerin Mısır’dan Yunan ve Roma dönemlerine, Orta Çağ’dan çağdaş döneme kadar insanların çizdiği sınırları ele aldığı konuşmalar gerçekleşiyor. Katılımcılara geçmiş olaylar, kişilikler ve medeniyetler konusunda geniş bir perspektif sunmayı hedefleyen seri, tarihi derinlemesine anlama ve günümüz dünyasıyla yeniden bağlantı kurmayı amaçlayan güncel tarihsel analizlere dayanıyor. 2024’te 700. ölüm yıl dönümü olan Marco Polo gibi dünya ve İtalya tarihinde tanınmış figürlere de odaklanan seride temel olarak, sınır kavramının tarihsel ve kültürel olarak reddedildiği, farklı ve özgün yolları ele alınıyor.

 

Toplam sekiz konferansın yer aldığı serinin “Roma ve Doğu” başlıklı ikinci konuşmasını, önde gelen İtalyan tarihçi Giusto Traina gerçekleştirdi. 7 Mart 2024 Perşembe akşamı gerçekleşen konuşmasında Traina, M.S. 2. yüzyılın başlarında İmparator Trajan’ın doğuda gerçekleştirdiği bir dizi görkemli fethi; 114-116 yılları arasında Hazar Denizi ve Basra Körfezi kıyılarına kadar ulaşan Roma İmparatorluğu sınırlarını; 117’de lejyonların geri çekilmek zorunda kalışını ve böylece harcanan hatırı sayılır ekonomik ve askeri çabanın boşa gidişini ele aldı.

 

Tarih Dersleri serisi, 3 Nisan’da “Marco Polo ve Ortaçağ’da Yeni Sınırlar Fikri”; 16 Mayıs’ta “Francis Drake, Dünyanın Öbür Ucunda Bir Korsan” ; 19 Eylül’de “Eski Mısırlılar ve Ölümden Sonra Yaşam”; 9 Ekim’de “Güneş Sisteminin Sınırları”; 6 Kasım’da “Soğuk Savaş ve Bloklar Halinde Dünya”; 11 Aralık’ta ise “Haritalardan Web’e. Sınırların Kaderi” başlıklarıyla devam edecek. Tüm konuşmaların ücretsiz olarak ve İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirildiği “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri’nin gelecek etkinliklerine İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin internetsitesi üzerinden kayıt yaptırılabilir.