Kandıralı çiftçi tohumu buldu, yeniden üretti

Kandıralı çiftçi tohumu buldu, yeniden üretti

Enerji küpü olarak da bilinen şeker kamışı, ülkemizde yıllar önce üretilirdi. Dünyada üretilen şekerin yüzde 70’i şeker kamışından üretiliyor. Ancak Avrupa ülkeleri ile biz, şekeri pancardan üretiyoruz. Tropik bölgelerde ise şeker

Kandıra'da yaşayan Kadir Doğan, 10 yıldır şeker kamışı yetiştiriyor. Geleneksel yollardan yaptığı şeker kamışı pekmezi de yok satıyor. Şeker kamışının çocukluğunda yetiştirildiğini, o dönemlerde kamışın çifte koşulan hayvanlarla döndürülen mengenelerde sıkıldığını anlatan Doğan, “70’li yıllarda traktörün tarıma girmesiyle ve öküz kalmayınca mengeneler de kenara atıldı ve şeker kamışı unutuldu. Bunun sonucunda da çiftçiler, şeker kamışı üretimini bırakmak zorunda kaldı.” dedi.

 

“Geleneklerimizden vazgeçemeyiz. Şeker kamışı bizim eski bir kültürümüz” diyen Doğan, yıllar sonra şeker kamışını tekrar üretmeye karar verdi. Tohum bulma hikâyeleri ise şöyle: “Çok aradım, eski Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Güzel, bir bağ getirdi ama toprak olmuştu. 500 metrekare alana saçtım ve 3 kök çıktı. Bu 3 kök, sonraki sene tarla oldu. Bunu yaygınlaştırdık ve bugün Kandıra'nın pek çok yerinde yeniden ekiliyor.” Türkiye’nin birçok il ve ilçelerine de ücretsiz olarak şeker kamışı tohumu gönderdiklerini belirten Doğan, tanıtımı, sosyal medya ve ilçenin tek radyosu Kandıra Batı FM’den yapıyor. Doğan, şeker kamışı tohumunun ilkbaharda toprağa atıldığını, eylül ayında hasadın başladığını belirterek, "Çok bakım istemiyor. Eğer çok kurak giderse bir kez sulamak yetiyor.” diyor.