KARGOCULARIN YENİ TAKTİĞİ “ EVDE YOKTUNUZ”

KARGOCULARIN YENİ TAKTİĞİ “ EVDE YOKTUNUZ”

Kargocuların son mağduru CHP Gebze Belediye Meclis Üyesi Sinan Çeper.

Hızla gelişen alışveriş sektöründe önemli rollerden birini nakliye hizmetini karşılayan kargo firmaları görevlerini pekte doğru yapmadıkları yönünde şikayetler giderek artıyor.

Dünyayı kasıp kavuran ölümcül virüs salgına karşı alınan tedbirler uyarınca bir süredir ailesi ile birlikte sokağa çıkmayan Çeper’in bilinen en önemli özelliklerinden biri araştırmacı kişiliği ve çok sayıda kitap okuması. Okumanın her alanda her platformda teşvik edilmesi gerektiğini ısrarla dile getiren genç siyaset adamı Nisan ayı içerisinde internet üzerinden bir sipariş verdi.

Normal koşullarda 1 gün, pandemi yoğunluğu nedeniyle 2 gün gibi bir sürede müşteriye teslim edilmesi gereken kargo tam 40 gündür müşteriye ulaşamadı. Genç siyaset adamı çalmadık kapı, aramadık şube bırakmadı ve dün siparişlerine kavuştu.

Yaşanan durum yakından tanıyanların bildiği gibi kadirşinas kişiliğe sahip Gebze Belediye Meclis Üyesini bile çileden çıkardı.

PANDEMİ SÜRECİNDE KARGOCULARA ÇOK İŞ DÜŞTÜ

Kargo firmalarının yeni yönteminin “ Evde yoktunuz, şubeye gelin” olduğunu belirten Çeper “ Trajikomik bir vaka yaşıyoruz. Kargoculuk dünyanın her köşesinde çok saygın bir meslek. İşleri de hiç kolay değil. Özellikle salgınla mücadele döneminde tüm gözler kargo firmalarının üzerinde idi. Sokağa çıkamayan, çıkmayan herkes alışverişlerini online yapmaya başladı. Buda kargo firmalarında bir yoğunluğa neden oldu. Bu yoğunluk esnasında kurye arkadaşlar birebir insanlarla ve virüse temas riski ile karşı karşıya kaldı. “ diyerek başladığı açıklamalarında sert ifadeler ile kargo şirketlerini ve çalışanlarını uyardı.

SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA. İŞİNİ DOĞRU YAPMAYAN KİŞİ AHLAKSIZDIR.

CHP Gebze belediye Meclis Üyesi Sinan Çeper, kargo şirketlerinin vatandaşı mağdur etmesi ile ilgili sitem dolu sözlerin yer aldığı açıklamasında “Buraya kadar her şey normal. Ama her zaman söyledim ve söyleyeceğim. Her işi ehli olan insanlar ahlaklı şekilde yapmak zorunda. Bu ticaret dünyasının ve insan olmanın kuralı. Kargocular kendilerini koyvermiş. Saldım çayıra misali kargo şirketleri ve çalışanlarının müşteri memnuniyeti gibi bir derdi yok. Çünkü ihmalin karşılığında yaptırım yok. 40 gün önce verdiğim siparişin kargosunun peşine düştüm. Yaşadıklarıma ben dahi inanamıyorum. Evde yoktunuz mesajı ile başlayan benim kargo serüvenim firmanın genel müdürü ile bizzat görüşmeye kadar gitti. Onlarca yazışma, onlarca mesaj, onlarca telefon görüşmesi. Bunca eziyet ve zulmün ardından bugün kargoyu kaçırmayayım diye evde nöbet tuttum. En son yine bugün akşam saatlerinde gelin şubeden alın dediler. Bu nasıl bir iş ahlakı bu nasıl bir sistem anlamış değilim. Yazıklar olsun. “ dedi.

 

KARGO SEKTÖRÜ DENETLENMELİ. KARGO ŞİRKETLERİ VATANDAŞI MAĞDUR ETMEMELİ.

Çeper açıklamalarının devamında şu sözlere yer verdi.

“Türkiye transit geçiş noktalarının tam ortasında olan ticari ulaşım ağının bel kemiği bir nokta. Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve online alışveriş pazarı her geçen gün büyüyor. Milyonlarca insan alışverişini artık internet üzerinden yapıyor. Kargo şirketlerinin mazeret üretmek yerine çözüm üretme noktasında hareket etmesi gerekir. Yani her motosiklet kullanma ehliyeti olan adamdan kurye olmaz. Her parası olanda kargo şubesi açmamalı. Benzer binlerce şikayet ve kargo şirketlerine kesilen milyonlarca lira ceza var. Ama caydırıcı tedbirler gerekir. Kimsenin sistemsel hatalar ve keyfi uygulamalar ile vatandaşı mağdur etme hakkı olamaz. Bir denetim mekanizmasının olmadığı, kargo şirketlerinin kara düzen çalıştığı ortada. Bu sorunun çözümü de çok zor değil. Denetim. Kargo şirketleri kendilerine çeki düzen vermeli ve ilgili bakanlık bu konuda sert tedbirler alarak vatandaşın mağdur olmasının önüne geçilmelidir.”