“Kocaeli, Yıldızlar Yatırım Holding’in yuvası”

“Kocaeli, Yıldızlar Yatırım Holding’in yuvası”

Uzun yıllardır Kocaeli'de iş yapan Yıldızlar Yatırım Holding bugün öğle yemeğinde basın mensuplarıyla sohbet etmek amacıyla keyifli bir program gerçekleştirdi.

Programa Yıldızlar Yatırım Holding üst düzey yöneticilerinden İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, Yıldızlar Demir Çelik Genel Müdür Yarımcısı Erhan Özdemir, Yıldız Entegre’nin Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Ercan Şahin ve Holding yöneticilerinden Arman Zeren katıldı.

“DÜNYANIN ÖNEMLİ SANAYİ GRUPLARINDAN BİRİSİ”

Programda ilk konuşmayı İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal yaptı. Ünal açıklamasında, “Ülkemizin en büyük ve en modern tesislerine sahip sanayi kentinde yaşıyoruz. Genç ve dinamik nüfusunun yanı sıra eğitim seviyesinin de yüksek olduğu şehrimiz, köklü bir sanayi geçmişi ve kültürüne sahip. Bu nedenle de bizim ülkemizin yanı sıra yabancı sermayeli üreticilerin de yatırım için ilk tercihi Kocaeli oluyor. Sizlerin de çok yakından bildiği gibi Yıldızlar Yatırım Holding, Kocaeli’nde temelleri atılan, kökleri bu topraklarda bulunan dünyanın önemli sanayi gruplarından birisi. Bugün holding olarak Kocaeli ve Türkiye’nin farklı illerinin dışında 5 ayrı ülkede üretim yapıyoruz, ürünlerimizi dünyanın farklı coğrafyalarındaki 80 ülkeye satıyoruz. Bu başarıda Kocaeli’nde yaşayan herkesin büyük bir katkısı var.”

“BİZ KOCAELİ’NDE KALMAYI İSTEDİK”

“Ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerinde tesislerimiz olmasına karşın Kocaeli, Yıldızlar Yatırım Holding’in ‘yuvası.’ Çünkü katma değeri en yüksek tüm yatırımlarımızı kentimize yapmayı tercih ediyoruz, birçok şirket genel merkezini İstanbul’a taşırken biz Kocaeli’nde kalmayı istedik, holdingimizin kurucusu Fehmi Yıldız’ın yanı sıra çok sayıda yöneticimiz de bu kentte yaşıyor, çalışanlarımızla aynı havayı soluyor, hemşehriliğin keyfini yaşıyoruz. Yıldızlar Yatırım Holding’in 4 bin 500 çalışanının önemli bir bölümünü Kocaeli halkı oluşturuyor. Çalışanlarımızın yanı sıra aileleri, iş ortaklarımızı da dikkate alırsak oldukça geniş bir nüfusun ekonomiye katılımına aracılık ettiğimiz için gurur duyuyoruz. Yıldızlar Yatırım Holding olarak başta orman ürünleri, gübre-kimya, demir çelik, liman işletmeciliği, enerji, inşaat gibi farklı alanlarda faaliyetlerimiz var. Yıldız Entegre Kartepe’deki devasa fabrikasında yaptığı üretimle kentimize ciddi bir fayda sağlıyor. Kartepe tesisimiz dünyada tek çatı altında kurulmuş en büyük entegre MDF üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Ülkemizin gübre ihtiyacının yüzde 20’sini tek başına karşılayan İGSAŞ’ın da genel merkezi ve ana fabrikası, Tüpraş tesisleri içinde yer alıyor. Bu yıl üretim tesisimizi yenileme ve kapasitesini artırma yatırımına start vereceğiz. Ayrıca Samsun’da da yeni bir yatırım için çalışmalarımıza başladık.”

“AKADEMİ YILDIZ İLE DE GELECEĞİN YÖNETİCİLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ”

“Yıldız Demir Çelik ise faaliyete başladığı 2018 yılından bu yana çok büyük başarılara imza attı. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yassı çelik üretimi yapan Yıldız Demir Çelik, 2021 yılı itibarıyla sektöründe en çok ihracat yapan şirketler sıralamasında ilk üçe girdi. Haziran ayında devreye alacağımız ikinci galvaniz hattı yatırımımızla da yeni bir istihdam olanağı daha yaratacağız. Ayrıca bu yıl yepyeni bir yatırımımıza da başlayacağız, bu yatırımımız şirketimiz için olduğu kadar Kocaeli ve demir çelik sektörü açısından da büyük önem taşıyor. Ülkemizin ithal etmek zorunda kaldığı sıcak çeliği üreterek cari açığın azaltılmasına destek olduğumuz gibi yine Kocaeli bölgesindeki imalatçılara da ihtiyaç duydukları kaliteli sacı vererek onların da büyümesine katkı sunacağız, ihraçlarını artırmalarının yolunu açacağız. Rakamlar, üretim, ihracat tek başına bir anlam ifade etmiyor, etmemeli de… Bu nedenle biz her zaman önce “dünya” dedik. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda da köklerimize olan saygımızı gösterdik. Yıldız Entegre’de “ağacın izinde”, İGSAŞ da “toprağın izinde”, Yıldız Demir Çelik de “demirin izinde” vizyonuyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Doğadan aldığımızı doğaya vermek, çevreyi korumak, sürdürülebilir bir dünyaya katkı sunmak için tüm iş süreçlerimizi sürekli yeniliyoruz, teknolojinin getirdiği tüm olanakları kullanıyoruz. Öte yandan, kentimizin gelişimine de katkı sunmak amacıyla çok sayıda proje geliştirdik, geliştiriyoruz. Kocaeli halkının eğitim, çevre, kültür-sanat, spor alanında yeni başarılara imza atması, kentimizin sosyal yaşamının kalitesinin yükselmesi için çabalıyoruz. Başta kentimizin yerel yöneticileri olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, akademi dünyası ve iş dünyasının diğer temsilcileriyle ortak çalışmalar yapıyor, toplumsal katkıyı artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda kentimizde meslek liseleri, ortaokullar kuruyoruz, çocuklarımızın kodlama öğrenmesi için özel sınıflar oluşturuyoruz. Kocaeli Üniversitesi ile de gençlerimizin iş hayatına daha hazır bir şekilde atılmaları için iş birliği yapıyoruz. Ayrıca çalışanlarımızın iş yeteneklerini ve diğer becerilerini de artırmak, kariyer hedeflerine ulaşmalarını sağlamak amacıyla holdingimiz bünyesinde kurduğumuz Akademi Yıldız ile de geleceğin yöneticilerini yetiştiriyoruz. Her yıl Kocaeli’ne 20 bin fidan dikerek “Yeşil Kocaeli”ni oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca tüm şirketlerimizin çalışanlarının katılımıyla çevre temizliği yapıyoruz, çalışanlarımız adına fidan bağışlıyoruz. Çeşitli kültür merkezleri, camiler, tarihi eserlerin korunması için de hem maddi hem de manevi desteğimizi sunuyoruz.”

“2021 YILI İHRACAT RAKAMLARINDA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORLARI KIRILDI”

Daha sonra konuşmasını yapan Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, “Yıldız Demir Çelik grubun en geç şirketi. Yaklaşık 4 senedir faaliyette. Genç şirket olmasına rağmen 2019 yılında ihracatını en çok artıran Demir Çelik Şiketi’de oldu aynı zamanda. 2021 yılı ihracat rakamlarında Cumhuriyet tarihinin rekorları kırıldı. Demir-çelik sektöründe de öyle oldu. Madalyonun diğer tarafında yaklaşık 18 milyon ton demir-çelik ürünü de ithal edildi. Neden ithal ediliyor? Çünkü bazı demir-çelik malzemeleri ülkemizde üretilemiyor. Onun için de ciddi bir ithalat var. Bu tabloyu biz elimizden geldiğince tersine döndürmek ve önümüzdeki senelerde çok ciddi çalışmalar yapmak istiyoruz. Ülke ekonomisi ve cari açığın kapatılması ile ilgili bu bize bir görev” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN 29’UNCU BÜYÜK SANAYİ ŞİRKETİ OLMAK GURUR VERİCİ”

Evinizin her yerinde gizli kahraman olarak varız diyen Yıldız Entegre Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Ercan Şahin, “Biz evinizin her yerinde gizli bir kahraman olarak varız. Bugüne kadar öyleydi. Hayatı çokça etkileyen ve hayatın ayrılmaz bir parçası olan bir betonu bir soğuk yapıyı eve ve yuvaya dönüştüren bir kimliğe sahibiz. Türkiye’nin 29’uncu büyük sanayi şirketi olmak gurur verici. Bir taraftan biz tasarım şirketiyiz. Bir taraftan mimari şirketiz. Mimarlara hizmet eden onların ressam olduğunu hayal ettiğimizde ellerine sunduğumuz tuval ve boyalarız” dedi.

“BUGÜN KURULMAKTA OLAN TESİSLER SIKI BİR DENETİME TABİ TUTULUYOR”

Gelen bir soru üzerine Kartepe’de Yıldız Sunta ile ilgili cevap veren İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “Bacalar ve bunun çevreye etkisi önemli bir konu. Aslında bugün kurulmakta olan tesisler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sıkı bir denetime tabi tutuluyor. Çevre temizliği bizim için hassas nokta. Aslında burada da bulunan o süreci, yolun karşısındaki sitelerle ne problemler yaşandığını, ortaya koyduğu gayreti ve bugün gelinen noktayı bildiğinizi sanıyorum. Yıldız Entegre son iki yılda çevre kirliliği ile ilgili çok fazla yatırım bütçesi harcadı. Adam etmek için elinden gelenin fazlasını yaptı. İşten çıkarılan 400 kişi yeniden iş sahibi yapıldı. Tüm haklar teker teker ödendi. Bu esnada geçmişten gelen şikayetlere Yıldız Entegre kulak kabarttı ve Çevre Müdürlüğüyle hareket etti. Ailelerin almış olduğu kararla biz oradan çekildik.  Sanayi Bakanından tutun  İzmit Kaymakamına kadar heyetle birlikte teknik bir ziyaret yaptık. Orada kendi gözleriyle gördüler, olumlu bir rapor verdiler.

“ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPARIZ”

Türkiye Avrupa’ya ihracat yapacaksa bizim gibi şirketlerin çevre problemini çözmesi gerekiyor. Bu şehirde attığımız hiçbir imzanın altında en ufak bir hata yok. İGSAŞ’ın bacaları için de aynı şey geçerli, yani biz o hatayı yapmaya yeltensek bile müdürlükler ne için var? Biz her durumu usulüyle yapıp tüm projelerimiz onaylı geliştiriyoruz. Aynı şekilde ÇED onayı da aldık. Oradaki itiraz neyle ilgili? Belki vatandaşların tedirginlikleri olabilir. Belki sizlerle birlikte deşarj noktalarını birlikte gezmemiz gerekiyor. Hepimizin aileleri uzaktan yakından bu fabrikalarda çalışıp evlerine ekmek götürüyor. Bu konuda bir eksiklik olursa bu sorumluluk bizde. Biz eksikliklerimizi gidermek için elimizden gelen her şeyi yaparız. Artık herkes her şeyi usulüne uygun nasıl uydurabiliriz diye bakıyor” ifadelerini kullandı.

“ANLATAMAMIŞ OLABİLİRİZ”

Yıldızlar Yatırımlar Holding Kartepe’de haddahane ve çelikhane kurmak amacıyla başvuruda bulundu. Tesis için yapılacak ÇED toplantısı hakkında da bilgiler veren İGSAŞ Genel Müdürü Ünal, “ÇED olumlu kararı var. En doğal hakları. Devlet tarafından onay almamıza rağmen biz de oturduk bununla ilgili bir aksiyon geliştirdik. Anlatamamış olabiliriz. Belki bir şeyleri tekrar gözen geçirme ihtiyacı olabilir. Belki bu insanları fabrikamızda ağırlamamız lazım” diye konuştu.