MUSTAFA GÖZEL’DEN DİN EĞİTİMİ TEPKİSİ

MUSTAFA GÖZEL’DEN DİN EĞİTİMİ TEPKİSİ

Okul öncesi çocuklar hemen her konuda sorular sorar, sorularına cevap ararlar. Cevaplanmayan her soru bir eksiğe yol açabileceği gibi yanlış bir yaklaşımla verilen cevaplar ise çeşitli problemlerin temelini teşkil eder.

20. Millî Eğitim Şûrası, 1-3 Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara'da toplandı. Şurada 128 madde tavsiye kararı alındı. Oy çokluğu ile alınan kararlardan biri de “Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır.” Önerisi oldu.

Bunun üzerine ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) gibi bazı kurumlar karara tepki gösterdiler. Karara gösterdikleri tepkinin içeriğinde bu kararın bilime hukuka çocuk haklarına aykırı olduğunu ifade etmeleri üzerine aynı zamanda Uzman Klinik Psikolog olan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Gözel iddialar hakkında konuştu.

 

HAKİKAT BÖYLE DEĞİL

Parti hesabından paylaşılan videoda Gözel, şu ifadeleri kullandı:

“Milli Eğitim Şurasında oy çokluğuyla bir karar alınmış.

Karar, okul öncesi eğitimde çocuklara din eğitimi verilmesi yönünde öneri niteliğinde.

Bunun üzerine bir dernek zehir zemberek bir açıklama yapıyor.

Bu kararın çocuklar için tehdit ve tehlikeli olduğunu, çocuk haklarına, hukuka, bilime aykırı olduğunu, pedagojik olmadığını ve “çağ dışı” olduğunu iddia ediyor.

Bu açıklama beni bir siyasetçi olarak rahatsızlığı etti. Fakat en az o kadar da bir klinik psikolog olarak bu açıklamadan rahatsız oldum.

Çünkü hakikat böyle değil.”

 

BİLİMİ ALET ETMELERİ İRONİK

 

İddianın aksine bilimsel veriler okul öncesi dönemde din ve ahlak konularında temel bilgilendirmenin doğru formlarda yapıldığında psikososyal gelişime, bilişsel gelişime pozitif katkıda bulunduğunu işaret etmekte.

Okul öncesi çocuklar hemen her konuda sorular sorar, sorularına cevap ararlar. Cevaplanmayan her soru bir eksiğe yol açabileceği gibi yanlış bir yaklaşımla verilen cevaplar ise çeşitli problemlerin temelini teşkil eder.

Çocukların din ve ahlak konularındaki sorularına da hemen her konuda olduğu gibi “erken çocuklukta gelişim ve eğitim” üzerine profesyonelleşmiş, bu konuda öğrenim görmüş okul öncesi öğretmenleri ve öğretmenler, birçok aileden daha isabetli, çocuk gelişimi açısından da daha faydalı cevaplar vereceklerdir.

İngiltere, Almanya Belçika gibi gelişmiş, demokratik tırnak içinde çağdaş birçok ülkede okul öncesi eğitimde din ve ahlak eğitimi verilmekte.. ve hatta dini eğitim bile verilebilmekte..

Hal böyle iken kendi bağnaz ideolojilerinin her yaşta insana ve çocuğa -öğretilmesini geçtim- dayatılmasından dahi oldukça hoşnut olan ve bunu arzulayan, buna hizmet eden bir güruhun çağdaşlıktan ve bilimden dem vurarak bu öneriye karşı çıkması oldukça ironik.

 

HER İKİSİ DE ZARAR VERİYOR

 

Tabi aynı dernek başörtülü gençlerin başlarını açmadan eğitim görme hakkını da hukuka ve bilime aykırı bulmasa bir nebze söylediklerinde samimiyet arayabilirdik..

Yolsuzlukları, adam kayırmacılığını, adaletsizliği dini argümanların arkasına sığınarak meşrulaştırmaya çalışanlar ile dine, inanca ve birtakım toplumsal değerlere karşıtlıklarını faşizan bir üslupla dikte etmeye çalışırken bilimi ve evrensel değerleri buna alet etmeye çalışanlar ülkemize aynı ölçüde zarar vermektedir.

 

ORTAK YAŞAMA KÜLTÜRÜ GELİŞMELİ

 

İktidardan beklentimiz, milli ve manevi değerlerimizi istismar etmeye, kavramlarımızın altını boşaltmaya bir son vermeleri, toplumu bütün bunlardan soğutan eylem ve söylemlerden kaçınmalarıdır.

Bu tür gruplara tavsiyemiz ise bu milletin inancına, değerlerine ve kimliğine açtıkları savaşa bir son vermeleri kendi ideoloji ve yaşam tarzlarının dışında kalanlara karşı nefret ve kin beslemekten vazgeçmeleridir.

Ülkece birlikte yaşama kültürünü geliştirmeli, kutuplaştırıcı her türlü söylem ve eyleme tepki göstermeliyiz.

Unutmayalım, gelecek hepimizin.”

 

TEPKİLER BÜYÜYOR

 

Videolu açıklamanın ardından Gelecek Partili birçok ismin yanı sıra çeşitli çevrelerden de derneğin tutumuna tepkiler gelmeye devam etti.

Gelecek Partisi’nin İletişim Ajansı Başkanı Taha Ün videoyu “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adlı 28 Şubatçı örgütün okul öncesi din eğitimine yönelik bildirisine @BMustafaGozel çok güzel bir cevap vermiş.” Diyerek paylaşırken, Gelecek Partisi’nin bir başka Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Başçı da “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin kullanmış olduğu dil hiç değişmeyecek bunların özgürlükle çağdaşlıkla hiç alakaları yok. @BMustafaGozel net anlatmış” ifadelerini kullandı.

İletişimci Damla Dursun’un “Ne eksik ne bir fazla tam olarak böyle. Ağzına sağlık @mustafagozel” ifadeleri ile paylaştığı videoyu, gazeteci Hasan Basri Akdemir de hala din eğitimi ile uğraşıyorlar ifadeleri ile paylaştı.