SEDAŞ, TÜRK SANAYİSİNİ SABOTE EDİYOR.

SEDAŞ, TÜRK SANAYİSİNİ SABOTE EDİYOR.

Özelleştirmenin gerçekleştiği ilk günden buyana Kocaeli halkını canından bezdiren SEDAŞ, sanayi bölgelerine yatırım yapmayarak Türkiye'nin sanayi üretimine büyük zarar vermeye başladı.

21. yüzyılda uzay çağında çağ dışı uygulamalar ile yapılan elektrik kesintileri bölgemiz halkını canından bezdirdi. Ev ve işyerlerinde yaşanan elektrik kesintilerine son günlerde yaşanan yüksek voltaj eklenince bölgemizde kurulu sanayi kuruluşlarının bazıları şalter indirmek zorunda kaldı.

SEDAŞ'ın yıllardır yatırım gerçekleştirmediği sanayi bölgelerinde son bir ayda yaşanan voltaj yükselmeleri Türkiye'nin en büyük sanayi üreticilerine kabus yaşatıyor. 

Gebze ve Çayırova ilçeleri sınırlarında halk arasında E5 karayolu olarak bilinen D-100 karayolunun İstanbul ve Ankara istikametlerinde bulunan sanayi kuruluşları Sedaş'a ait 36 kv / E5 yanyol nakil hattından besleniyorlar.

Son bir aydır bu nakil hattından elektrik alan sanayi kuruluşlarının voltajlarında çok ani yükselmeler ve alçalmalar yaşanıyor. Sanayi kuruluşlarının defalarca müracaat etmesi ve şikayette bulunmasına karşın Sedaş, bölgede hiç bir çalışma yapmıyor.

Bölgede kurulu bulunan ve Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşları gün içerisinde defalarca kere tekrar eden bu ani voltaj yükselmelerine karşın üretimde kullandıkları milyonlarca dolarlık üretim tesislerinin zarar görmemesi için makinalarını kapatmak zorunda kalıyor.

Özellikle yüzbinlerce dolar değerinde CNC tezgahlarında bulunan kartların yanması ve kullanılamaz hale gelmesinden endişe eden sanayiciler çözümü tezgahları kapatarak üretimi durdurmakta buluyorlar. 

SEDAŞ'a defalarca voltaj yükselmesi ile ilgili müracaat eden sanayi kuruluşlarının temsilcileri yaptıkları açıklamada yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek " Değeri yüzbinlerce dolar olan tezgahlarımızı kapatmak zorunda kaldık. Voltajın ani yükselmesi yani pik yapması cihazlara ve elektronik kartlara zarar verebilir endişe içindeyiz. Bu cihazların tümü ithal ve yedek parçaları, kartları yurt dışından geliyor. Olası bir arızada kargo süresi dahi 15-20 gün. Defelarca Sedaş'a dilekçe yazdık, müracaat ettik ama sonuç alamadık. Bu durum Türkiye ekonomisini sabote etmektir. Sedaş'ın iş bilmezliği nedeni ile ekonomik açıdan sanayi kuruluşlarımızı ciddi zararlarla yüzyüze kaldı. Türkiye'nin sanayi üretimine en çok ihtiyacı olduğu dönemde biz Sedaş'ın beceriksizliği ve yatırımlarını zamanında yapmaması nedeniyle şalter indirdik." dediler.

Gebze ve Çayırova ilçesi sınırlarında E5 karayolu kenarında yıllardır faliyetlerini sürdüren Türkiye'nin Orta ve Büyük ölçekli kabul edilebilecek sanayi tesislerinin üst düzey yöneticileri Sedaş hakkında suç duyurusunda bulunmaya ve Sedaş yönetimini CİMER'e şikayet etmeye hazırlanırken gazetemiz muhabiri konunun uzman isimlerinden görüş aldı.

Bu tür ani voltaj yükselmelerinin ve enerjinin pik yapmasının nedeninin enerji nakil hattında yer alan FİDER çıkışlarının bakım ve onarımının zamanında yapılmamasından kaynaklandığını belirten uzmanlar, bölgemizde bulunan sanayi kuruluşlarının enerji nakil hatlarının düzenli şekilde bakım ve onarımlarının gerçekleştirilmemesinin, gerekli yatırımların yapılmamasının daha kötü sonuçlar ve istenmeyen arızalar doğurabileceğine dikkat çektiler.