Serum Taktırmak Moda Haline Geldi

Serum Taktırmak Moda Haline Geldi

Serum Taktırmak Moda Haline Geldi

Serum Taktırmak Moda Haline Geldi Sosyal medyanın etkisiyle serum taktırmak moda haline gelirken, doktor nezareti olmadan yapılan serum uygulamaları ciddi sağlık risklerine neden olabiliyor. Türkiye Acil Tıp Derneği'nden yapılan uyarılar ise dikkat çekici.

Serum taktırmak son günlerde 'moda' haline geldi. Bunda hiç şüphesiz sosyal emdyanın etkisi var. Çok takipçili 'fenomen' ya da 'influencer' diye adlandırılan kişiler sık sık evde vitamin serumları taktırdıklarını paylaşıp eve hizmet veren hesapların isimlerini kullanıcılarıyla paylaşıyor.

Ancak "Atom" ve "vitamin kokteyli" şeklinde konseptlerle sosyal medya reklamları yayılan ve doktor nezareti olmadan yapılan hastane dışı serum uygulamalarında glutatyon, yüksek doz C vitamini, B vitamini ve ağrı kesicilerle hazırlanan kokteyl damar içinden uygulanıyor. Ancak bu yöntemin alerjik şoklara ve kalp durmasına etkisi olabiliyor.

 

"KALBİ DURANLAR VAR"

Türkiye Acil Tıp Derneği'nden Doç. Dr. Özlem Dikme, serum çılgınlığı sebebiyle acli servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış olduğunu dile getirdi..

Doç. Dr. Dikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığının altını çizerek, "Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi.

Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli görmüş olduğu takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de altını çizdi.

 

"HASTANELERDE YAPILMALI",

Serum uygulamalarının hastanede doktor nezaretinde yapılması gerekiyor. Ancak bu çılgınlık öyle bir boyuta geldi ki evin salonunda, yoga pilates salonlarında hatta kuaförlerde bile takılıyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği Ultrasonografi Çalışma Grubu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Özlem Dikme, doktor nezaretinde ve aslına bakarsak hastane ortamında yapılması gereken damar içi ilaç uygulamalarının sağlıkla hiçbir ilgisi olmayan mecralara kadar taşınmış olmasının tehlikelerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulunmuş oldu.

 

MODA HALİNE GELDİ

Doç. Dr. Dikme, "Bir moda halinde, sarı serum, vitamin serumu, atom serumu şeklinde tedaviler sunuluyor. Son dönemlerde bu iş o kadar çığırından çıkmış bir durumda ki, güzellik merkezinden gelen vakalar, kuaför salonlarından gelen vakalar bile oldu. Yoga pilates eğitimi için gittikleri merkezlerde ek tedavi olarak bağışıklığı güçlendirme adına serum yapıldığına tanık oluyoruz. Evlere servisler yapılıyor, görüyoruz sosyal medyada da. Damar yolu açılmış kişiler, evinin bahçesinde, 'C vitamini atom serum' denen karışımlarla paylaşımlarda bulunuyorlar" dedi.

 https://abcgazetesi.com/serum-taktirmak-moda-haline-geldi-743372