Yüzbaşıoğullar : Bu karar, servis taşıyıcılarını bitirir

Yüzbaşıoğullar : Bu karar, servis taşıyıcılarını bitirir

Gebze Toplu Taşımacılar Birliği (GETAB) Başkanı Ziyaettin Yüzbaşıoğulları, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yer uygulamaya yönelik Danıştay'ın aldığı kararı değerlendirdi.

Yüzbaşıoğulları Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ziyeattin Yüzbaşıoğulları , araçlarda renkli cam, sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kemeri zorunluluğunun 1 Ocak 2018 yılı öncesi model araçlara uygulanmaması yönünde maddenin yürütmesinin durdurulması kararının okul servisi taşıyıcılarına büyük yük getireceklerini dile getirdi.

ÖĞRENCİ TAŞIYACAK ARÇ BULUNAMAZ
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın yaptığı başvurusu sonucunda Danıştay Sekizinci Dairesi 2021/5662 sayılı esas kararı doğrultusunda alınan kararın, sektörlerinde yapabileceği yankıları yorumlayan Yüzbaşıoğulları , “Bu kararın değişmemesi halinde, 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci taşıyacak servis aracı bulmak mümkün olmayacak. Bu karar okul servis taşımacılığını bitirecek bir karar. ” dedi.
PANDEMİDE SÜREKLİ ZARAR ETTİK
GETAB  Başkanı Ziyeattin Yüzbaşıoğuları , 1 Ocak 2018 model öncesindeki araçlarda renkli cam olmaması, sensör, 3 noktalı emniyet kemeri ve kamera bulunmaması zorunluluğunun yürütmesinin durdurulma kararının çok büyük belirsizlik oluşturacağını belirtiren , '' Üstelik hem maddi açıdan, hem de zaman yönünden bunu sağlamak mümkün değil. Bu karar ilk yayınlandığı anda servisçinin bu maliyeti bile karşılaması mümkün değilken, pandemi sürecinde sürekli zarar eden, şimdi de ağır ekonomik koşullar nedeniyle yaşam savaşı veren servis taşımacısı karşılayamaz. Üstelik yeni araç alımı da mümkün değil. Çünkü otomotiv endüstrisi de araç temin edemiyor. Bu ekonomik ve kredi faizleri ortamında zaten araç olsa da almak da mümkün değil” şeklinde konuştu.
BRİ ARACA MALİYETİ 50 BİN LİRA
Danıştay'ın aldığı kararı eleştiren Ziyeattin Yüzbaşıoğulları özetle şu görüşleri savundu ; '' “ 27 Haziran 2022 tarihinden itibaren bu şartları taşımayan araçların muayenesi de yapılmıyor. Okul servis taşımacıları genelde muayene takvimlerini de okulların tatil olduğu dönemlere göre ayarlar. TÜVTÜRK buna yönelik bir açıklama yayınladı ve bu şartları taşımayan araçların ağır kusurlu sayılacağını belirttiler. Maliyetlerin bu kadar arttığı bir süreçte servisçinin üstüne birde yeni maliyetler yüklenmesiyle bu iş hiç yapılamaz hale gelecektir. UKOME kararı ile alınan 2.fiyat artışları da zaten yansıtılamadı. Şu anda sahada yaptığımız araştırmalar sonucunda sırf sensörün takılması bile 10-15 bin TL civarında. Kamera maliyetleri de inanılmaz yüksek seviyeye geldi. Üç noktalı emniyet kemeri noktasında aracın bütün koltuk sistemi değişecek. Renkli camlar şeffaf hale dönüştürülecek. Bütün bu çalışmaların getireceği maliyet 50 bin TL’yi aşıyor. Sektör mensuplarımızda çok büyük bir infial var.Bu karar okul taşımacılığını bitirecek bir karar. Üstelik sensörle ilgili bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde de yok. Sistemin yürümesi için acil bir aksiyon alınması gerekiyor.. İlgili bakanlıkların bu soruna bir an önce bir çözüm bulacağına ve servis taşımacılarını rahatlatacağına inanıyorum.''