İrfan Yormaz


BU KEZ FAVORİ DALKILIÇ

Dilovası siyasetinde dengeler gözetildiğinde bu durum açıkça ortaya çıkıyor.


 

31 Mart tarihinde gerçekleşecek seçimler için geri sayım başladı. Takvim yapraklarında yerel seçimlere tam 65 gün kala tüm siyasi partilerin adayları tüm imkânları ve enerjileri ile seçim bölgelerinde çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Mahalli idarecilerin belirleneceği seçimleri merkezi iktidar genel seçim atmosferine taşıyarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın halk içinde bulunan muteberliğinden faydalanmak isteseler de birçok seçim bölgesinde muhalefet adayları bu siyasi hamleye çok manidar ve akılcı yanıtlar veriyor.

Kocaeli bölgesinde seçim sonuçlarını erken kestirmek mümkün değil. Ama akıl yürütmek içinde dahi olmaya gerek yok. İktidar partisinin Dilovası, İzmit, Derince, Kandıra gibi ilçelerde durumu pek parlak değil. Hatta uzun süredir ilk kez Dilovası´nda Ak Parti favori değil.

Dilovası ve bölgemiz siyasetinin en kıdemli ismi Ercan Dalkılıç, bir kez daha Dilovası seçmeninin huzuruna çıkma kararı aldığı günden bu yana seçim çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Dalkılıç geçtiğimiz dönemlere bakıldığında ise Dilovası ilçesinde seçimlerin favorisi durumunda.

Dilovası siyasetinde dengeler gözetildiğinde bu durum açıkça ortaya çıkıyor.

1987 yılında Dilovası halkının tümünün desteği ile Muallimköy ve Çerkeşli´de yapılan referandum ile belde belediyesi olma hakkı kazanan Dilovası belediyesinin kurucu başkanı Ercan Dalkılıç, 1989 yılında SHP´nin Türkiye genelinde tarih yazdığı yerel seçimlerde ANAP´tan aday olarak ikinci dönem görevine devam etmişti. 1999 yılında artık ANAP Türkiye siyasetindeki yerini kaybetmeye başladığında 3. Dönem görev başına gelen Dalkılıç, 2004 yerel seçimlerine katılmamıştı.

Dilovası´nda siyaset denilince akla gelen ilk isim olan Dalkılıç, 2009´da Demokrat Parti adayı olmuş, Süleyman Soylu´nun genel başkanlığındaki DP seçimleri Dilovasında burun ucu denilecek bir farkla kaybederken, Karamürsel´de İsmail Yıldırım ile kazanmasını bilmişti.

2014 yılında CHP ile bir kez daha seçmenin huzuruna çıkan Dalkılıç, sadece 2630 oy gibi küçük bir fark ile seçim zaferini yaşayamamıştı.

Ancak 2014 seçimlerinde önemli satır başları vardı. Bölgenin seçmen kitlesinin muhafazakar yapısı, CHP genel merkezinin ardı ardına gerçekleştirdiği talihsiz siyasi gaflar ve Kocaeli´de iktidar partisinin iki güçlü ismi dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun Dilovası ilçesine gösterdikleri azımsanamayacak ilgi.

Öyle bir ilgi ki tartışmasız seçmen bölgelerinin tümünde sandıktan çıkacak oyu yaptıkları analizlerle nerede ise sıfır hata ile tahmin edebilen iktidar partisi SKM´leri 2014 yerel seçimlerine bir hafta kala yaptırdıkları kamuoyu anketlerinde Dalkılıç´ın seçimlerde çok iddialı olduğunun farkına varınca, çok ciddi seçim operasyonlarına imza atmışlardı. Seçimlere bir hafta kala bölgeye gönderilen yardım paketlerini Bakan Işık ve Başkan Karaosmanoğlu bizzat dağıtmış ve seçmenin siyasi tercihini etkileyecek önemli hamleleri gerçekleştirmişti.

31 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde ise Dilovası ilçesinin nabzı bu kez çok farklı atıyor. Dalkılıç, bölgenin kanaat önderleri ve saygın aileleri, yakın çevresi ile yaptığı istişareler doğrultusunda Saadet partisinden belediye başkan adayı oldu. Geçtiğimiz hafta İl başkanı Nurettin çelik tarafından yapılan basın toplantısıyla Dalkılıç´ın adaylığı ilan edildi. Saadet partisi bu hafta sonunda se genel başkan Temel Karamollaoğlu´nun ev sahipliğinde belediye başkan adaylarının tanıtım toplantısını icra edecek.

Şüphe yok ki seçimlerde tüm Kocaeli´nin gözünün üzerinde olacağı Dilovası adayları Ankara´daki bu toplantının da en çok konuşulacak ismi olacak.

Saadet Partisi Türkiye genelinde bir çok seçim bölgesinde aday çıkarıyor , bu adayların içinde favori isimler var. Bu favori isimlerin başında da Dilovası adayı Ercan Dalkılıç geliyor.

İktidar partisinin bölgemizde artık Fikri Işık gibi etkin bir isminin bulunmaması, Erdoğan´ın bu dönem bölgemize bakanlık vermemesi, yerel seçimlerde iktidar partisinin tüm belediye başkanlarını yenilemiş olması, Devlet adabından gelmiş ve siyasete yeni yeni ısınan Büyükşehir adayının Dilovası seçmeni üzerinde etki yaratamayacak olması ve Dalkılıç´ın bu kez tam anlamı ile tabana hitap eden, seçmen mozaikine uygun bir siyasi yapı ile seçimlere giriyor olması kendisini otomatik olarak en iddialı aday konumuna getiriyor.

Seçim takviminde 65 günün yaprakları tek tek koparken Dalkılıç ve kendisine yakın kurmayları, Saadet partisinin temsilcileri ile seçim stratejileri üzerine gece gündüz çalışmalar yapıyor. Hiç şüphe yok ki Dalkılıç artık favorisi durumunda olduğu yerel seçimlerde zafere ulaşmak için Pazar günü genel merkezce düzenlenen toplantıdan dönüşü ile birlikte çalışmalarını yoğunlaştıracak.

Seçimlerde son kararı seçmen verecek. Dalkılıç favori olduğu seçimlerde seçmenin teveccühüne mazhar olmak için çok iyi bir ekip oluşturma ve SKM hizmet binasının hazırlıkları ile bizzat kendisi ilgileniyor. Dalkılıç´ın bu yorucu maratonda en büyük avantajı ise Dilovası seçmeninin bir belediye başkanından neler beklediğini çok iyi bilmesi. Bu tablo içinde iktidar partisinin nasıl bir strateji izleyeceği de önem arz ediyor. İktidar partisi 13-0 hedefinden vaz geçmemek için Kocaeli´de en kritik bölge olarak belirlediği Dilovası ilçesine büyük özen ve önem gösteriyor. Seçim sürecinde en az hata yapan tarafın ipi göğüsleyeceği gerçeğini de bir kenara not olarak kaydetmekte fayda var.

Tekrar buluşuncaya kadar, cebiniz, gönlünüz ve beyniniz hep dolu olsun?