İrfan Yormaz


DİLOVASI´NIN GÖZÜ BAYBURT´UN REKORUNDA

YILDIRIM´LA 20 BİN OY HEDEFİ


 

2002 yılından bu yana Türkiye genelinde tek başına iktidarda bulunan AK Parti, 2004 yılından bu yana da bölgemizde yerel iktidarların tümünde görev başında.

31 Mart seçimlerine adım adım yaklaşılırken tüm gözler ise nüfusu ve seçmen sayısı en az olan ilçe olmasına rağmen inanılmaz bir enerjiye sahip olan Dilovası´nda.

AK parti genel merkezinin büyük bir ciddiyet içinde aday belirleme çalışmaları sürerken bende kulislerden gelen bilgileri sizler için derledim.

Tahir Büyükakın´ın Haliç kongre merkezinde resmi adaylığının açıklanmasından 10 gün evvel kesinleştiğini sizlerle paylaşmıştım. Büyükakın, Bilecik valisi olmasına rağmen yaklaşık 3 aydır bölgemizdeki siyasi hareketleri yakından izliyor. En çok önem verdiği ilçelerden biri her dönem adından söz ettiren Dilovası. Bunda en büyük pay bölgemiz siyasetinde kitlesel oyu en yüksek olan siyasetçi pozisyonundaki sayın Ercan Dalkılıç. 2014 yerel seçimlerinden sonra yerel anlamda artık siyaset yapmayacağını açıkça beyan etmiş olan Dalkılıç, Dilovası siyasetinde tartışmasız en önemli isim. Yerel seçimlerde ne yapacağı hemen hemen her siyasi kuliste konuşulan Dalkılıç´ın damadı bölgemiz iş dünyasının başarılı ismi Enver Yıldırım´ın Ak partiden belediye başkan aday adayı olmasının ardından ilçede yapılan sohbetlerin rengi değişmiş durumda.

Yapılan parti içi temayülde, bölgede siyasi partilerin yaptırdığı tüm kamuoyu anketlerinde birinci sıradaki yerini koruyan Enver Yıldırım´a kayınpederi tecrübeli siyasetçi Dalkılıç´ın desteği tam. Dilovası gibi önemli bir ilçede belediye başkanlığı koltuğunun ne kadar zor ve meşakkatli bir uğraş olduğunun altını çizen Dalkılıç, damadının bu ağır sorumluluğu üstlenebileceğinden emin.

Dilovası´nda yapılan siyasi kulislerde ise Enver Yıldırım´ın aday olmasının Ak parti´ye Kocaeli genelinde çok ciddi bir oy kazandırabileceği konuşuluyor. Aslında matematikte bu söylentileri onaylıyor.

Son yerel seçimlerde 10.795 oy alan Ak parti 1 kasım seçimlerinde 14 bin oy almıştı. 24 Haziran seçimlerinde ise iktidar partisinin oyu Yüzde 57 civarında oldu.

Ak partinin Türkiye genelinde en büyük destekçisi Bayburt ili. Yüzde 80´lerden inmeyen oy oranı ile sayın Cumhurbaşkanının gönlünde farklı bir yere sahip.

İşte tam bu noktada Enver Yıldırım´ın Ak parti Dilovası belediye başkan adayı olarak ilan edilmesi ve seçimlere gidilmesi Dilovası halkı için farklı bir önem kazanıyor. Dilovası ilçesinde yapılan hesaplar düz matematikle kesin rakamlar üzerinden kendini gösteriyor.

Yıldırım´ın Dilovası adayı olması durumunda alacağı oy tahmini olarak yüzde 80´leri biraz aşıyor. Buda Bayburt´un rekorunun elinden alınması demek. Yıldırım ve ailesinin Dilovası ilçesinde potansiyeli belli. Efsane siyaset adamı Ercan Dalkılıç´ın desteği ve oluşacak sinerji ile seçimlerde Dilovası´ndan bir rekor beklemek mümkün.

Yıldırım´ın aday adaylığından belediye başkan adaylığına geçiş sürecinde en önemli avantajlarından biri de ilçede bu güne kadar AK parti´ye hiç oy vermemiş ciddi bir kitlenin Yıldırım´ın adaylığı söz konusu olduğunda tercihlerini Ak parti´den yana yapacak olmaları.

Kocaeli´nin en küçük ilçesi olan Dilovası´nın yaratacağı bu sinerjinin çevre ilçelere de yansıyacağı başta İzmit merkez olmak üzere Yıldırım´ın iş hayatında ve sosyal hayatındaki beşeri ilişkileri ile Kocaeli genelinde de Ak parti´ye farklı kitlelerden oy getireceği kesin.

Başta Hereke, İzmit merkez, Darıca, Gebze, Derince ve Körfez ilçelerinde Enver Yıldırım´ın aday gösterilmesinden dolayı Ak partiye oy verecek seçmen sayısı en az 30 bin civarında. Dilovası ilçesi ile birlikte değerlendirildiğinde büyükşehir belediyesi seçimlerini ciddi ölçüde etkileyecek bir seçmen sayısından bahsetmek mümkün.

Dilovası ve Kocaeli´nde siyaset kulislerinde bu hesaplar yapılırken hesabın en iyisini yapan Ak parti genel merkezinde Dilovası için Enver Yıldırım isminin bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Tabi nihai kararı Ak parti genel merkezinde görev başında bulunan komisyon verecek.

Tekrar görüşünceye kadar cebiniz, gönlünüz ve beyniniz hep dolu olsun.