İrfan Yormaz


Ekmek.....

Ekmek kavgası, Ekmek Parası…


Hepimizin kazanmak için çalışmak zorunda olduğumuz Türk toplumu için en kutsal ve vazgeçilmez gıda maddesi “ EKMEK”.

Sofralarımızda ekmeğe yer verdiğimiz tarih kesin olarak bilinmiyor. Ama hepimiz günde en az bir kez “ Ekmek Parası” kelimesini duyuyoruz. Köşe başındaki dilenci ekmek parası istiyor, çalışan ekmek kavgası içinde.

Son zamanlarda da ekmek siyasetçilerin hep ağzında.

Kimi halk aç ekmek bulamıyor diyor, kimi abartmayın herkes evine ekmek götürüyor.

Ha bu aralarda İstanbul’da da bir ekmek kavgası var.

Siyasiler ekmek parası ile ilgili o kadar çok şey söylüyor ki özellikle Gebze bölgesinde bu konuda küçük bir araştırma yapma gereği duydum.

Çok şükür istisnai durumlar hariç Gebze ve bölgesinde kimse ekmeksiz kalmıyor.

Bunun nedeni herkesin işinde gücünde olup bir ekmek parası kazanabiliyor olması değil. Maalesef değil.

Yüreğinde merhamete kocaman yer açmış insanların kendilerine ekmek alırken para üstünü fırıncı esnafına bırakarak “ İhtiyacı olan alsın” diyerek askıya bıraktıkları ekmek paraları sayesinde bizim bölgemizde herkesin evine ekmek giriyor.

Her ne kadar bazı ahlak yoksunu siyasetçiler “ Ekmek yiyorlarsa karınları toktur” diyebiliyor ve bazı siyasi partiler bu adamların kendi çatıları altında siyaset yapmasına müsaade ediyor olsalar da çok şükür askılar hiç boş kalmıyor.

Herkes ihtiyaç sahibi, bir ekmek alacak parası olmayanları unutuyor olsa da fırıncı esnafı o askıları hiç boş bırakmıyor Gebze’de. Yani siyasetçiler ne yaparsa yapsın bu milletin gönlündeki merhamet ateşi hiç sönmüyor.

Gebze’de büyük fırın olarak kabul edilebilecek işletmelerde ayda ortalama 1000 adet ekmek ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak veriliyor. Küçük ve orta ölçekli fırınlarda bu rakam aylık 300 ile 500 arasında. Bölgemizde bulunan hemen hemen her fırında askıda ekmek uygulaması var.

Sizde bu uygulamaya katılarak ihtiyaç sahibi bir vatandaşın fırından ekmek alıp evine götürmesine destek olabilirsiniz. Bölgemizde ekmek 1.75 kuruş. İki ekmek alırsanız 3.50 kuruş ödüyorsunuz. 5 liranın üstü olan parayı askıya bırakırsanız 1 ekmek askıya bırakmış oluyorsunuz.

Bir başka konu ise bizler için bu kadar önemli ve kutsiyeti olan ekmeğin israfı. Araştırmalara göre ülkemizde her yıl 6 milyar adet ekmek çöpe atılıyor. Evet yanlış okumadınız 6 milyar adet.

Manevi olarak içler açısı bir tablo. Tabi birde bulun ekonomik tarafı var.

83 milyonluk nüfusumuz ve ülkemizde bulunan mülteciler ile birlikte ortalama 90 milyon nüfusumuz var. Ve biz 90 milyon insan olarak en kutsal yiyeceğimiz ekmeği çöpe atmaktan geri kalmıyoruz.

Yaşamımız boyunca kazanmak için büyük savaşlar verdiğimiz ekmek kavgamızı hiçe sayarak ekmeğimizi, ekmek paramızı çöpe atmaktan geri kalmıyoruz.

Ekmeğimizi çöpe atıp israf ederek ülke ekonomisine verdiğimiz zarar yaklaşık olarak eski para ile 7 Katrilyon lira. Yani Bu yaka ile diğer yakayı birbirine bağlayan Osmangazi köprüsünün maliyetinden daha fazla. Her yıl bir Osmangazi köprüsü parasını çöpe atıyoruz.

Manevi olarak, insani olarak kaybettiklerimizi hesap etmek bile mümkün değil.

Gelin, kendimize ve ülkemize bir iyilik yapalım. Ekmek parası kazanmak için verdiğimiz ekmek kavgamızdan her galip çıktığımızda EKMEĞİMİZİN kıymetini bilelim.

Cebiniz, Gönlünüz ve Beyniniz Hep Dolu Olsun.