İrfan Yormaz


HAKAN HÖBEK’İN BU KADAR KOLAY HARCAMAYIN.

Yaşanan acı olayı provoke etmek isteyenlere fırsat vermeyin. Hakan Höbek , iyi bir hekim ve iyi bir insandır. Yaşanan hadiseden sosyal medya kalemşörlerinden daha çok üzüldüğü kesindir.


Şehit ağabeyi 60 yaşındaki Sebahattin Duru, şuan dahi sosyal medyada kirli propaganda yapan bir kaç kişinin malum yerinde pireler uçuşurken saat 06.30 sularında İbrahim Ağa caddesinin girişinde otobüs duraklarında fenalaşarak birden yere yığıldı. 

Etrafta bulunan bir kaç kişinin ifadelerine göre Merkez Hastanesinin acil doktoruna olay haber verildi. Ancak iddialara göre doktor hastaya müdahale etmedi. Ve yine iddialara ve olay yerinden alınan görüntülere göre kalp krizi geçirdiği ifade edilen vatandaş 112 ekipleri tarafından Merkez Hastanesinin aciline sevk edildi. Yaklaşık olarak 1 saat kalp masajı yapılan Duru, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Yaşanan acı kayıp sonrası olay yerinden alınan video görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca bir linç kampanyası başladı. 

İlk önce kendi fikrimi belirteyim.

Merkez Hastanesinin o an görevde olan acil doktorunun o saatte ne ile meşgul olduğunu bilmiyorum. Ama “Benim görev yerim değil” diyerek hastaya müdahale edilmemiş ise o doktor derhal diplomasını yırtıp atsın. Yaptığı Hipokrat yeminini bir kez daha okusun. Eğer iddialar doğru ise ve acil doktoru hastaya olay yerinde müdahale etmemek için bahane üretti ise soruşturma falan yapmaya gerek yok hastane yönetimi derhal bu doktorun işine son versin.

Doktorun ihmali var mı?  Neden hastaya müdahale etmedi? Sorularının yanıtını umarım il Sağlık Müdürlüğü soruşturması belirleyecek.

Hastane sahibinin iktidar partisinin bölgemizdeki etkin isimlerinden biri olmasından dolayı üretilen polemiklerin hiç birine itibar etmiyorum, sizde etmeyin. Eğer Sebahattin Duru’nun vefatı ile ilgili hastanede o an görev yapan sağlık personelinin ihmali var ise hukukun işleyerek gereken cezai işlemlerin uygulanacağına inanıyorum.

Bu konuyu kaleme almamda ki asıl neden ise Merkez Hastanesinin kurucusu ve sahibi Sayın Hakan Höbek ve ailesine yönelik oluşturulmak istenen linç kampanyasıdır. Gebze halkı böyle kirli hesapların içinde asla olmamıştır. Yaşanan hadise üzüntü verici ve telafisi olmayan bir vakadır. Ancak bu vakada Doktor Höbek’in dahlinin olması mümkün değildir.

Höbek, öyle sosyal medya hesaplarında atılıp tutulduğu gibi paragöz bir adam hiç değildir. " Parası olmadığı için bakmadılar" lafı boşboş ve laf olsun diye söylenmiş iğrenç bir söylemdir. Bunu iddia eden kişi bana göre anlamsız egosunu tatmin etmekten başka bir şey yapmıyordur. Höbek hoca, bu kentte para ile işi olmayan nadir kişilerden biridir. Hele de insan sağlığı için paranın lafını edecek biri asla değildir. Bir çok imkanı olmayan hasta ve yakını dertlerine dermanı Höbek hocanın vesilesi ile Allah’ında izni ile bulmuştur.

Merhum Sebahattin Duru’nun vefatında kimin ihmali var ise cezalandırılmalıdır.

Ama bu sosyal medya hesaplarından hakaret etmek ile “ Merkez hastanesi kapatılsın, ruhsatı iptal edilsin, camını penceresini kıralım, bu adamlar parasız diye hastaya bakmadı, çağrı merkezini arayıp sabaha kadar küfredelim, hastane çıkışı personele saldırıp darp edelim” gibi abuk saçma sapan söylemler ve kamuoyunu tahrik edici fiiller ile yapılmaz, yapılamaz.

Merkez hastanesinin kurumsal yapısının yaşanan vakada hiçbir dahli yoktur. Merkez hastanesi bu kentte 30 yıla yakın süredir 500 kişilik sağlık ordusu ile Gebzelilere hizmet veren bir sağlık kuruluşudur.

Hastanelerin kurucusu Doktor Hakan Höbek’in Ak Partili olması suç ise bunu bilemem. Ama yıllardır tanıdığım Doktor Höbek, sanırım bu vakadan dolayı en üzgün olan isimdir.

Bırakın sağlık alanında ilçemize yaptığı milyonlarca dolarlık yatırımları, 500 çalışana istihdam sağlamış olmasını Höbek hoca çok iyi bir insan çokta iyi bir hekimdir. Ailesi ile birlikte Gebze’de sağlık alanında yaptığı yatırımlar herkesin malumu olan Doktor Hakan Höbek, bugüne tanıdığım süre içinde kapısından içeri giren tek bir kişiyi boynu bükük odasından çıkarmış biri değildir.

Türkiye’de devlet hastanelerinde dahi henüz tam anlamı ile uygulanmayan engelli vatandaşlara öncelik uygulaması 10 yılı aşkın süredir Merkez hastanesinin bünyesinde gerçekleşmektedir. Her hangi bir engelli vatandaş Merkez hastanesinde sıraya girmez, doktor beklemez. Engelli bireyler Merkez hastanesinde her zaman öncelikli ve imtiyazlıdır. Ve engelli vatandaşlar Merkez hastanesinde ücret ödemezler. 

Merkez hastanesi yıllar boyunca Gebzespor başta olmak üzere bir çok spor kulübüne ücretsiz hizmet vermiştir. Dahası futbol müsabakalarına hiçbir ücret almadan ambulans ve sağlık personeli göndererek bölgemiz sporuna ciddi katkılar sağlamıştır.

Ben başta dostum Bülent Işık'ın annesi ve babası olmak üzere bir çok sevdiğimin bu hastanede tedavi altına alındığına hatta bazılarının cenazelerini bu hastaneden kaldırdığıma tanıklık ederim. Evet ölüm acı bir kayıptır ve yüzü hep soğuktur. 

Size aktarabileceğim buna benzer onlarca hizmeti ile Gebze’nin sağlık merkezi haline dönüşmüş bir sağlık kurumunu ve onun kurucusu hatta ailesini hedef alan sosyal medya paylaşımlarını ve bazı yayın organlarında yayınlanan haberleri kabul etmek mümkün değildir.

Doktor Hakan Höbek ülkemiz koşullarında zor yetişen değerlerimizdir. Ve kendisinin dahli olmayan bir hadise nedeniyle böyle karalanmayı asla hak etmemektedir. Höbek ve ailesi bu saldırıları ve karalamaları hak etmiyor. Hakan hoca, Gebze’yi ve insanını o sosyal medyada atıp tutanlardan daha çok önemsiyor ve seviyor. Ben şahidiyim.

Gebze’de yaşanan olaydan bir gün sonra Bursa Gemlik’te eşi tarafından silahla vurularak ölüme terk edilen kadına olay yerinden geçerken aracını durdurup müdahale eden ve 55 yaşındaki kadını hayata döndüren Doktor Oktay Şener gibi kahramanlar var sağlık ordumuzun içinde. Ve maalesef her meslekte olduğu gibi etliye sütlüye dokunmak istemeyenler.

Merkez hastanesinin önündeki kaldırımda yere yığılan Şehit ağabeyi Merhum Sebahattin Duru’ya acil doktoru ilk müdahalesini yapsa idi bugün o doktordan kahraman olarak bahsedecektik. Ama bunu yapamadı. Bunun takdiri sağlık yöneticilerinin ve kamuoyunun.

Aynı şekilde Merhum Duru yere yığılmış ve korkak doktor haber verilmemiş olmasına rağmen gelmiyor ise o durakta bekleyenler, o videoyu çekenler siz gece evinize gidince nasıl uyudunuz? Video çekmek aklınıza geldi ama 112 gelene kadar adamı omuzlayıp acile sokmak aklınıza gelmedi mi? 112 yi kim aradı? 112 olay yerine kaç dakikada geldi? Sosyal medyada 3 tane fazla beğeni aldınız güzel oldu mu bari? 112 geldikten sonra video çekimine devam ettiniz mi? bu videonun devamı var mı?

Yaşanan bu elim hadiseden dolayı Merkez Hastanesini ve Kurucusu Doktor Hakan Höbek’i hedef alan haberleri ve yorumları ise şaşkınlık içinde okuyorum. birileri bu faciadan siyasi ve ticari nemalanmak istiyor sahki. Bu talihsiz vakayı fırsata çevirmek isteyenlerin özellikle sosyal medya üzerinden bir tuzak kurma gayreti içinde olduğunu sanıyorum. 

Ve en önemlisi dün sabah hastane çalışanlarına karşı yapılan ve etkisiz hale getirilen saldırıdır.

Sosyal medya aracılığı ile yapılan tahrikler sonucu hastanenin bayan çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen ve etkisiz hale getirilen saldırı kabul edilebilir değildir. Sağlık çalışanlarına yönelik hiçbir saldırı nedeni ne olursa olsun kabul edilemez. Ülkemizin pandemi ile mücadele ettiği bir dönemde hepimizin biraz daha sağduyulu ve sakin olması gerekir.

Sosyal medyadaki gerçekleştirilmek istenen provokasyonlara özellikle yerel basının bir kanadının da iştirak ediyor olması aslında bir kesimin siyasi ve ticari kirli amaçları için bu vakayı provoke etme hevesinde olduklarını ortaya koyuyor.

Yaşanan vakada kimlerin nasıl bir dahli var ise ortaya çıkarılması ve suçlular var ise adalet önüne çıkarılması en büyük temennimiz olacaktır.

Merhum Sebahattin Duru’ya bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar temenni ediyorum.