İrfan Yormaz


KALEMİNE EFENDİ KAL, KIR AMA ASLA SATMA

Medyacılık oynayacağım diye Gebzeli iş adamını hedefe almanın başka bir nedeni olsa gerek.


Son dönemde bölgemiz iş dünyasının saygın ismi Ömer Faruk Başaran hakkında özellikle İzmit merkez medyasında kendisini tanıma gereği bile duymayan ve isminin ön kısmına Gazeteci unvanı bir vesile ile yazılmış kişilerce hedef haline getirildiğini görüyorum.

Güneşi balçıkla sıvamak mümkün değil ama yazılan yazılar alakasız kişilerce yapılan yorumlar gerçekten belirli bir hedefe hizmet ediyor gibime geliyor.

Ömer Faruk Başaran’ın bu yazılanlara hiç takıldığını, dert ettiğini sanmıyorum ama kentimizin en önemli değerlerinden biri olan kendisine yapılan bu haksızlıklara birinin cevap vermesi gerektiğine inanıyorum. Birilerini hedefe koyanların ilk önce kendi bagajlarına bakmaları gerektiğini dahası hadlerinin sınırlarını bilmeleri gerektiğini, bilmezler ise hadlerinin bildirilmesi gerektiğine inananlardanım.

Ben yaklaşık 30 yıldır Ömer Faruk beyi tanıyorum. Bu kadar çalışkan, günlük mesaisi bu kadar dolu bir iki kişi tanırım. Daha fazlası yoktur. Başaran ailesini de 32 yıldır bilirim. Bugün ki Gebze’nin inşasında çok önemli roller üstlenmiş Başaran ailesinin 3. Kuşak temsilcisi Ömer Faruk Başaran, ailenin en çalışkan isimlerinden biridir. 1965 yılında dünyaya gelen ve yüksek öğrenimi iş idaresi dalında Londra’da tamamlayan Başaran, 1987 yılında iş dünyasına adım atmış 1990’lı yıllarda da Atılım Şirketler Grubu’nu kurmuştur. Bizim tanıştığımız yıllarda bu döneme denk gelir. Atılım firması sosyal hizmetler alanında bölgemizde ilklere imza atan bir kuruluştur. 14 farklı alanda hizmet veren firma Türkiye’nin bir çok noktasında devasa yatırımlara Ömer Faruk Başaran yönetiminde adım atmıştır.

Yine 1990'lı yıllarda otomotiv ve inşaat sektöründe yatırımlar yapmış olan Ömer Faruk bey, Türkiye’nin ekonomi başkenti durumundaki Gebze’de sivil toplum yapılanmalarının eksikliğini hissederek ilk olarak MÜSİAD Gebze şubesinin kurulmasına ön ayak olmuştur. Başaran MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği, Meslek komitesi başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Gebze Genç İşadamları Derneğinin kurucusu olarak ilk başkanı olan Ömer Faruk Başaran, bir yandan ticari faaliyetlerine devam edip öte yandan bölgemizin gelişimine önemli katkılar sağlayan sivil toplum yapılanmalarını oluştururken aktif siyasete de atılmış, bununla birlikte Gebzespor yönetim kurulu üyeliği görevini de aynı dönemde sürdürmüştür.

2003 yılında Türkiye’nin en önemli iş platformlarından biri olan ASİAD’ı kuran ve halen genel başkanlık görevini yürüten Başaran, Aynı zamanda Başaran Holding Yatırım’ın yönetim kurulu başkanıdır.

Hayatının her anı böylesine başarılarla dolu, iş dünyası, ticaret, sivil toplum yapılanmaları ve siyasetle uğraşmış birini hedefe koymak için ya insanın akli melaikelerinin yerinde olmaması yada belirli bir hedefinin olması gerekir.

Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi’nin kurucular kurulunda yer alan ve teşkilatlanma çalışmalarının hız kazanması için Ankara’dan atılacak adımlar gerçekleşinceye kadar Kocaeli il başkanlığını görevini de Davutoğlu’nun ricası ile kabul eden Ömer Faruk Başaran, bölgemizin en sevilen ve sayılan isimlerinden biri olan ve yine bölgemiz siyasetinde iz bırakacağına inandığım Sayın Serap Çakır’ın yerel seçimler sonrasında yeniden aktif siyasete dönmesi konusunda olağanüstü gayretler ortaya koyarak bölgemiz insanının kalbinde çok farklı bir yeri olan Çakır’ı partisine kazandırmıştır.

Bugün ise il başkanlığı bayrağını büyük bir özveri ve kararlılıkla yerine getiren Serap Çakır’a teslim etmiş olmanın huzuru ile dünyanın dört bir köşesine iş seyahatleri yapan Ömer Faruk Başaran Türkçe karşılığı Kırmızı Taş olan Türkiye’nin yerli en büyük gayrimenkul firması Redstone’nin franchising çalışmalarını yürütüyor. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı değerli eşi Evrim Kırmızıtaş Başaran olan Redstone ise hedeflerine adım adım yaklaşıyor. Dünyanın dört bir yanında oluşturulan Redstone merkezlerinde Türk bayrağı o eşsiz görkemi ve şanıyla dalgalanıyor.

Hafta sonunda Londra’da olan Başaran çifti, önümüzdeki günlerde ise Yakın Doğu’daki yeni ofislerinin açılışı için Türk dünyası ülkelerini ziyaret edecek. Yani Başaran şu an aktif siyasette değil ama ticaret dünyasında harıl harıl memleket için çalışıyor katma değer üretiyor. Yarının siyasette ne getireceğini de kimse bilmiyor. Kim bilir belki genel seçimlerde farklı bir şeyler görürüz. İşte o zaman emir aldığınız yerlerin tavsiyeleri ile yazdıklarınızın altında ezilirsiniz. Ha bu arada Başaran iyi derecede İngilizce ve Arapça bilir. Size anlayacağınız dilden cevap verir ama sizin Türkçeniz bile bunları anlamaya yetmez. 

Şimdi bu kadar anlattıktan sonra yıllardır İzmit’te oturdukları koltuklarından kaldırmadıkları mabatları ile ona buna saldırmayı marifet sanan, kente, ülkeye dair hiçbir iyi gelişmeden memnun olmayan, dünyadan haberleri sosyal medyadan öğrenen sözüm ona gazetecilik yapıp yaşamları boyunca ülke menfaati için duvara çivi dahi çakmamış müptezellere bir nasihatte bulunayım. Ömer Faruk Başaran ve benzer isimler sizin akranınız değil. Akranlarınızla oynaşın. Ne bileyim Seka Park’a gidip gelip geçenleri izleyin. Yürüyüş yolunda size çay ısmarlayacak birilerini arayın gerçi bulamazsınız ama neyse. Kaleminize efendi kalın, kırın ama satmayın. Haydi gidin kendi bahçenizi eşeleyin.

Cebiniz, gönlünüz ve beyniniz hep dolu olsun.