İrfan Yormaz


KİM KAZANACAK?

İlk önce demokrasi sonrada hak eden kazansın diyelim.


Şehirlerimize adil ve şeffaf bir yönetim anlayışı, uygulanabilir ve akılcı projelerle hizmet edecek isimler veya partiler kazansın.

Sahi biz belediye başkanı, meclis üyesi, muhtar seçerken neye göre hangi kritere göre seçiyoruz?

Eğer böyle bir kriter yok ise sempati duyduğumuz, boyu posu tavırları hoşumuza giden siyasi liderlere veya atadan gelme alışkanlıklara göre adaya değilde partiye oy veriyor isek hiç birimizin liyakatten, ehliyetten bahsetmeye hakkı yok.

Yaklaşık 5 aydır süren yerel seçim heyecanın son günlerine geliyoruz. Pazar günü 65 milyon seçmen sandığa giderek 5 yıl süre ile kentlerimizde hizmet edecek kadroları ve belediye başkanlarını belirleyeceğiz.

Yine bizim istediğimiz veya olması gereken isimler değil ısrarla değişmesi gerektiğini söylediğimiz ama siyasi kadroların hayli memnun göründüğü değiştirilmeyen seçim kanunu ve siyasi partiler kanununun marifeti olarak yukarıdakilerin belirlediği isimleri onaylayacağız.

Siyaseti meslek olarak yapmayacak, ülkenin, milletin ve kentin menfaatlerini gözetecek, haram yemeyecek ve yedirmeyecek, adam kayırmayacak, partizanlık yapmayacak, dürüst ve kentlerimizi seven isimlerin kazanması dileği ve müsadenizle son günlerde sahada yaptığım incelemeler sonrasında kafamda oluşan seçim sonuçlarına ilişkin görüşlerimi tek tek sizlerle paylaşacağım.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR

Şurada kesin olarak belirtmek gerekir ki yukarıdakilerin tepinmesi ile ortaya çıkan tabloda çimenlerden yani bizden evvel adaylar ezilmiş durumda.

Özellikle millet ittifakının iki büyük partisi CHP ve İyi Parti seçimlere ortak olarak girse yada iş birliği içinde girse Türkiye genelinde birinci olmaları içten bile değildi.

Millet ittifakının dağılması veya iş birliği yapılmaması yerel seçimlerde AK parti’ye dolayısıyla Cumhur ittifakına yarıyor gibi görünüyor.

16 mevcut bakan, eski bakanlar, vali, ilçe kaymakamları, ilçe başkanları, 39 ilçenin rakip adayları ve Erdoğan karşısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hala tüm anketlerde ve sahada önde görünüyor. Zaten seçimler İstanbul’da bir referandum havasında. İBB’yi tekrar İmamoğlu kazanırsa Meral hanımın Kılıçdaroğlu’nun adaylığına neden bu kadar yüksek sesle hayır dediği bir kez daha tescil edilmiş olacak. İmamoğlu seçimleri kazanırsa Türkiye siyasetinde aktörler tamamen değişecek ve Türkiye yeni bir siyasi atmosfere girecek. Bana kalırsa da kazanacak gibi duruyor. Murat Kurum bey iyi bir insandır hoş insandır ama beklenen AK parti adayı olmadığı ortada.

Ankara’da Mansur Yavaş’ın komşusu pardon tüm Ankara’nın komşusu aday arkadaşımız Yavaş’ın kredi ile aldığı Londra’daki evi bahane ederek seçim kampanyası yürütüyor. Adam zaten yürümüş gitmiş gibi ama Sayın Cumhurbaşkanı ilk kez aday belirlemede yanlış bir yol izlendiğinin farkında sanırım. Yavaş, Ankara’da çok rahat gibi.

İzmir yıllardır CHP’de. Bana göre belediyecilik hizmetlerinin kalitesi çok tartışılır. Ama İzmir’de seçimlerin boyutu farklı bir noktada. Milli astronotun seçim maskotuna dönüşmesine üzüldüm. Ama dediğim gibi İzmir’de seçim belediye başkanlığı seçimlerinin çok üstünde bir anlam taşıyor.

GEBZE

Hiç kimse Sadık Güvenç ve ekibinden böyle bir seçim çalışması ve performans beklemiyordu.

İYİ Parti adayı seçimlerin hakkını tam anlamı ile verdi. Bundan sonrasında seçmenin kararını bekleyecek.

CHP’nin kent meydanına stant bile açmadığı tarihi seçimlerde TİP’in son anda kendi meclis listesini çıkarması kafaları karıştırdı.

Deva’dan Mükail İzgi, Zafer Partisi’nden Koray Topçu, Saadet Partisi’nden Mustafa Türel, Yeniden Refah’tan Kamil Ergün bana göre meclise kesin üye sokacaklar. Sanırım TİP’te meclise üye sokacak partilerden biri. 

Belediye başkanlığını kim kazanır bilemiyorum ama meclisin karma karışık olacağı kesin gibi.

DARICA

Seçimlerin en rahat adayı Muzaffer Bıyık. Gazetelere reklam vermek yerine etki alanı ölçen ve reklam paraları ile lokum alıp dağıtmayı planlayan CHP adayının partisine ait taban oyunun üstüne çıkamayacağı seçimlere bir ay kala belli olmuştu zaten. Buna rağmen işi sıkı tutan AK Parti’nin 5.dönem katıldığı yerel seçimlerde en rahat kazanacağı yer Darıca.

Darıca’da bağımsız aday Kadir Gedikli, alacağı oy ile gelecek yılların siyasi aktörlerinden biri olacaktır. Bağımsız aday nasıl olunur, sahada nasıl çalışılır Gedikli sayesinde herkes öğrendi sanırım.

İyi Parti Adayı Mimar Özhan Öztürk, iyi bir sonuç alacak. Zaten Kocaeli genelinde İYİ Parti’nin alacağı oyun 2.liği zorlayacağını düşünüyorum.

DİLOVASI

İlk önce parti meclisinin isteği ile Dilovası ilçesinde aday olan Yakup Törk’ü tebrik etmek lazım. Güzel bir seçim dönemi yaşadı. Saadet Adayı Hasan İnci, yeni dönemin siyasi aktörlerinden biri olabilir. 

İYİ Parti adayı Emin Yılmaz ise Dilovası seçimlerine bu dönem imza atacak isim. Tarihi bir oy alacağını şimdiden söyleyebilirim. 

AK Parti adayı Ramazan Ömeroğlu ise saha çalışmalarındaki performansı ile  seçimlerin favorisi olarak karşımızda duruyor. 

ÇAYIROVA

Şevki Demirci’nin adaylığı sonrasında Çayırova ilçesinde seçim heyecanı olağan hızı ile sürüyor. Herkesin elinde bir kalem bir kağıt kim kazanacak diye bir hesap var. Seçim İYİ Parti ve AK Parti adayı Bünyamin Çiftçi arasında geçecek gibi görünse de CHP’nin bölgedeki taban oyu çok ciddi rakamlarda. İki favori adayın birbirlerinin oyunu bölmesi Muharrem Gökçe’yi zafere taşıyabilir.

Genel olarak bakıldığında ise Gebze, Çayırova, İzmit, Derince, Karamürsel ilçelerinde seçimlerin heyecan içinde geçeceği görünüyor. Burada bir not Başiskele’yi takip edin.

Göz attığımız tüm bu veriler ışığında AK Parti’nin 13- 0 gibi bir sonuca ulaşması mümkün görünmüyor. Türkiye’de mutfakları ateş topuna çeviren enflasyonun ve hayat pahalılığının, istikrarın kaybolmasının, adalet ve eğitim sisteminde, sağlık alanında ve özellikle yap işlet devret modelinin uygulamalarında yapılan hataların, özelleştirmede yapılan hatalı upolitikaların, tarım ve hayvancılıkta yaşanan olumsuz kötüye gidişin iktidara bir faturası olacağına bu faturanın 1 Nisan’dan itibaren dar gelirlinin cebine zamlarla yansıyacağını öngörmek için alim olmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Mahalli idareler seçimleri ile ilgili son sözlerim ise serin kanlı ve itidalli olunması. Hiçbir makam ve koltuk bir vatandaşımızın burnunun kanamasından daha önemli olamaz. 

Sükunet ve demokrasiye yakışan bir şölen havasında yurt genelinde bir seçim gerçekleşmesini umuyor ve diliyorum.

Cebiniz, Gönlünüz ve Beyniniz hep dolu olsun.