İrfan Yormaz


SEL BÖLGESİNDE SON DURUM

İLK ADIMLAR BOZKURT’TA ATILIYOR


Batı Karadeniz’de yaşanan ve şuana kadar 78 kişinin vefat ettiği açıklanan sel felaketi ile ilgili bölgeye giden yardım ekipleri ve Bozkurt ilçesinde yaşayan dostlarımızla yaptığımız görüşmeler ışığında son gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim.

Şeyhoğlu Barajı ve HES Barajının tutamadığı suların dere yatağının imara açılması sonucu sele dönüştüğü Bozkurt afetinde ölenlerin sayısı 78'e yükseldi. 400 metre genişliğinde olması gereken dere yatağının 15 metreye düşürüldüğü ve 385 metrelik dere yatağının imara açılması nedeniyle selin ilçeyi vurduğu belirlendi. Ölü ve kayıp sayısı hakkında çok farklı bilgiler var ama biz resmi olanları aktaralım.

Erdoğan, Köylere Vali Atadı

Afeti yönetmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan farklı illerde görev yapan 8 valiyi bölgede görevlendirdi. Afetten zarar gören 11 köyde valilerimiz görev yapıyor. Bu durum bölge halkı tarafından takdirle karşılanıyor. Valiler köylerde afetten zarar gören vatandaşların hayatının normale dönmesi için gece gündüz çalışıyor.

Bozkurt Dere Yatağından Uzaklaşacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına göre Ezine çayının etrafına inşa edilen yapılar yıkılacak. Dere yatağı genişletilecek ve imar hatası düzeltilecek. Yani şehir olduğu yerde kalmayacak. Derenin etrafı imara kapatılacak.  Köylerde de dere yatağında bulunan yapıların yıkımı başlandı. Ancak bazı bölgelerde sarp yamaçların olması nedeniyle köylerin taşınması dere yatağından geri çekilmesi imkansız. Bölgeye atanan valiler bu konuda çalışmalar yaparak ilgili makamlara rapor hazırlayacak köylü mağdur edilmeden sorun çözülecek.

Adalete hesap vermeliler

İnsan hatası ile doğal afetin nasıl bir faciaya döndüğünü gördük Bozkurt'ta. Bu faicanın tüm sorumluları tek tek adalete hesap vermeli. Bir müteahhidi tutuklamakla bu iş olmaz. O imar değişikliğini oylayan meclis üyeleri, belediye başkanı hepsi adalet önüne çıkarılmalı.

Dere yatakları İmara Kapanacak

Tam anlamı ile dere yatağı imara kapandığında yaşanan facianın tekrar etmesi engellenecek. Karadeniz Bölgesinde imar değişikliği ile Bozkurt gibi dere yatağına inşa edilen tüm ilçelerde olası bir felaket yaşanmadan aynı tedbirler alınmalı görüşündeyim. Ordu, Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin’de dere yataklarının imara açıldığı, olası bir yağış halinde bu bölgelerde de benzer faciaların yaşanmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçek.

Selin yerle bir ettiği Bozkurt ilçesine Türkiye’nin her bölgesinden yardım yağıyor. Olağanüstü bir yardım kampanyası var. Ama bölge halkı bu yardımların 15, 20 gün sonra kesileceğini dile getirerek çaresizliklerini ortaya koyuyor.

Bozkurt’ta Son Durum

Sel dalgaları Bozkurt ilçesini yaşanmaz hale getirmiş durumda. Dere yatağında bulunan yapıların giriş katları ve birinci katları kullanılmaz halde. Sel suları 4 metreye kadar yükselmiş. Her yer balçık içinde. Hiçbir işyeri açık değil. Eczane, bakkal yok. Çok küçük bir bölgeye suyun çekilmemiş olması nedeniyle tedbir amaçlı elektrik verilmiyor.

5.400 nüfusa sahip Bozkurt ilçesinde yaşayan vatandaşlar özellikle Büyükşehir belediyelerinin yardımlarından hayli memnun. Ancak bu yardımların kalıcı olmaması endişesi var. Çünkü böyle bir facianın ardından çalışacak işyeri yok.

Tüm Faturaları 6 Ay İptal Edin

Bölgede yaşayan vatandaşların tüm faturaları bakanlık tarafından 3 ay ertelendi. Ben dahil tüm kamuoyu bu duruma tepkili. Sormak lazım 3 ay sonra bu insanlar bu faturaları nasıl ödeyecek? Bozkurt ilçesinde tüm faturalar 6 ay boyunca iptal edilmeli.

Yine Bozkurt’ta devlet tarafından yeniden inşa edilecek binalar ve konutlar için vatandaştan para talep edilmemeli. Kredi vererek vatandaş borçlandırılmamalı.

Büyükşehirler Görev Başına

Bozkurt ilçesinde hayatın normale dönmesi uzun sürecek gibi. Yaz bitiyor. Karadeniz’de kış sert geçer. Özellikle Büyükşehir belediyelerinin bölgeye yüksek rakamlarda mali kaynak aktararak Bozkurt’un yeniden inşasına destek vermelerini umuyorum.

Yardımlar Aralıksız Devam Etmeli

Bu arada edindiğim bilgilere göre tüm ilçede ve Sinop ile Bartın’da tüm çalışmalar ve yardımlar AFAD koordinasyonunda yapılıyor. Fakat burada sorunlar yaşanıyor. Sorunu kendi çabaları ile çözmeye gayret eden gönüllüler İlişi liman sahasına şehir dışından getirilen ve kendilerine teslim edilen insani yardımları tek tek kapı kapı arazi araçları ile ulaştırıyorlar. Yardımlarınızı İlişi limanına götürürseniz dağıtımının eksiksiz yapılacağından emin olabilirsiniz.

Coronavirüs’e Dikkat

Bölgenin önemli ihtiyaçları, içme suyu ve çocuk bezi. Kentte raporlu hastaların tüm ihtiyaçları sağlık bakanlığının mobil araçları ile tam anlamı ile sağlanıyor. Coronavirüs salgınının bölgeye uğramaması içinde olağanüstü tedbirler alınmış durumda. Afet bölgesine giriş ve çıkışlar Jandarma kontrolünde sağlanıyor.

Siyasiler ve Yöneticiler Samimi Olmalı

Ölenleri ve kayıpları geri getirmek mümkün değil ama bu tür faciaların bir daha yaşanmamasını sağlayarak insanımızı korumak mümkün. Bu nedenle bir kez daha buradan konunun muhataplarını ciddi ve samimi olmaya davet ediyorum. 3 ev fazla yapalım diye dere yataklarını imara açmayın. Açık olanları kapatın. Müteahhitlere güvendiğiniz kadar mühendislere, mimarlara, bilime, şehir planlamacılarına güvenin. Televizyon ekranlarında söylediğiniz sözler ile gerçekleştirdiğiniz icraatlar birbiri ile örtüşsün ki halkımız huzur ve saadet içinde yaşasın.

Depreme Hazır Değiliz ve Hiçbir zaman Olmayacağız

Önemli bir notta deprem. Yaşanan yangın ve sel felaketi 22 yılını andığımız 17 Ağustos depremi bir anda aklımıza deprem gerçeğini getirdi. Hükümet veya belediye başkanları hangi partiden olurlarsa olsunlar kendi koltuk dertlerine düştükleri için depremi falan unutmuş durumda. Geçtiğimiz gün TMMOB Gebze bileşenlerinin basın toplantısında aklımda kalan tek not; olası bir depremde çök, kapan ve tutun. Allaha emanetiz. Ne yapılarımız sağlam, he acil önlemler mevcut, ne iletişim yatırımları var. Ne su, doğalgaz ve elektrik gibi hayati ihtiyaçların temin ve tedarikçileri depreme hazır. Toplanma alanları yok. Yani halimiz perişan. Bir deprem olursa ölen ölür kalan sağlar bizimdir.

Umarım bu milletin olası bir felakette can ve mal güvenliğini hiçe sayan yerel ve genel idareciler bu felaketten nasiplerini almamak için kendilerini ve sevdiklerini garantiye almıştır.

Tekrar anibalgazete.com’da yeni bir makalemi okuyacağınız zamana kadar cebiniz, gönlünüz ve beyniniz hep dolu olsun.