Avukat Serra Taşköprü


SESSİZLİK BİR SİLAHA DÖNÜŞÜRSE! / SESSİZ ŞİDDET

. Çünkü sessizliğin, tepkisizliğin gücü kışkırtıcı olmakla bu amaçla da kullanılabilmektedir.


Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon uygulayıcıları birçok amacın yalnız birini ya da birkaçını birlikte güdebilirler. Tahrik yani kışkırtmak için uygulanabilmektedir. Çünkü sessizliğin, tepkisizliğin gücü kışkırtıcı olmakla bu amaçla da kullanılabilmektedir. Bu manipülasyon yöntemi maruz kalanı birkaç suça sürükleyebildiği için bu yönde maruz kalanın aleyhine kullanılacak delil elde etme söz konusu olabilmektedir. Uygulayıcı maruz kalanı etrafa suçlu veya hasta göstermeyi de hedefleyebilmektedir.

Bu tür bir manipülasyon fiziksel, psikolojik, zihinsel rahatsızlıklara yol açtığından bu bağlamda uygulayıcının maruz kalanı etrafa hasta göstermesi gayet kolay olacaktır. Uygulayıcı bu tür bir manipülasyon yöntemiyle maruz kalanı rahatlıkla hasta edebilmektedir. Zaten bu manipülasyon yönteminin doğasında fiziksel, psikolojik ve zihinsel rahatsızlıkların ortaya çıkması olmazsa olmazdır. Uygulayıcı maruz kalanı hasta etme amacı gütmese bile maruz kalan hastalanacaktır.

Uygulayıcı bazen pasif yolla uygulanan bu tür bir manipülasyon sayesinde hedefteki kişiyi rahatlıkla suça sürükleyebilecek ve bu sayede ortaya çıkan delilleri kendisini mağdur göstererek kullanabilecektir. Bu tür bir manipülasyon muhakeme gücünü, akıl yürütmeyi ve iradeyi sakatlayarak zayıflatmaktadır. Uygulayıcı bazen de maddi manevi çıkar amacı güder ve bu yönde tek çare manipülasyonu da uygulayarak kendisine bağımlı bir kişi yaratma yoluna gider. Uygulayıcı zarar vermek amacıyla da hareket edebilmektedir. Maruz kalanda başgösteren belirtilerden biri de yorum yapmadır. Yorum yapmak zorunda kalan mağdur bazen gerçek bazen gerçekdışı yanlış değerlendirmeler yapmaya başlar.

Bu tür bir manipülasyonla maruz kalanın öfkesi tetiklenmekte verdiği tepkiye daimi ve sık olarak aynı şekil tepkisizlikle yaklaşılması maruz kalanın ilk baştaki öfkesini daha da arttıracaktır ve bu artış maruz kalanı öfkesini kontrol edemez hale getirecektir.

Bu tür manipülasyon yöntemi cezalandırmak amacıyla da uygulanmaktadır. Sessizlik silahını kullananların bazıları kullandıkları sessizlik silahının karşı tarafı travmatize edebileceğinin ve ciddi olumsuz sonuçlar çıkabileceğinin bilincinde olmaz. Hatta sessizlik silahını kullananlardan bazıları karşı tarafı manipüle edebileceğinin bile farkında değildir. Bu silahı bilinçsizce, alıştığı ve öğrendiği davranış kalıbı olduğundan kullanır. Sessizlik silahı karşı tarafı öfkeyle bırakacağından ve bu öfkenin sessizlik süresince gitgide artma durumu olacağından bu yönde maruz kalan hakaret, tehdit, kasten yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal, mala zarar verme, cebir, huzur ve sükunu bozma gibi suçlardan yalnız birini ya da birkaçını birden icrai suç olarak işleyebilmektedir.