İrfan Yormaz


YORMAZ´DAN CUMHURBAŞKANIMIZA MEKTUP

GEBZE 82. İL OLMAYA HAZIR SAYIN CUMHURBAŞKANIM


 

Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, Türkiye´nin ekonomi başkenti, alın terinin adresi Gebze´den şahsınızı muhabbetle selamlıyorum.

Yarım aşıra yakın zamandır Gebze ilçesinde yaşamakta olan ve 30 yıldır mahalli basın mensubu olarak görev yapan bir kardeşiniz olarak Gebze halkının hissiyatlarına tercüman olabilmek adına sizlere bu satırları yazıyorum. Ülkemizin bulunduğu durum ortada iken yoğun mesainizi bizler için ehemmiyet arz eden bir hususla böldüğümüz için affınıza mazhar olmayı temenni ediyorum.

Yıllar evvel 2002 yılının 3 Kasım tarihinde gerçekleşen ve ülkemizde siyasi dengeleri tamamen değiştiren seçimler öncesinde ilçemizi ziyarete geldiğinizde sizden evvel bu ilçenin yollarını su yolu yapan siyasetçilerin aksine ilçemizin il olma talebini red etmiştiniz.

Gebze´nin il olmasının mümkün olmadığını ifade ettiğiniz konuşmanızda bunun nedenlerini sıralar iken ilçemizin alt yapı ve üst yapı sorunlarının çözüme kavuşmadan il olmanın Gebze için çözüm olamayacağını ısrarla belirterek 2004 yılında yapılacak yerel seçimleri işaret ederek destek istemiştiniz.

Geçen zaman içinde 3 dönem üst üste Gebze halkı size ve kurucusu olduğunuz AK parti iktidarına tarihte hiçbir siyasi kadroya nasip olmamış bir destek verdi. 2008 yılında Büyükşehir belediyesi kanununda yapılan değişiklik ile Gebze ilçesinin beldeleri Dilovası, Darıca ve Çayırova ilçe yapıldı. Şekerpınar ve Tavşancıl belediyeleri kapatılarak ilçe belediyelerine dâhil edildi.

17 yıllık süreç içinde Gebze ve bölgesinde bulunan beldeler, ilçeler şahsınızı asla yalnız bırakmadı.

Sizden desteğini hiçbir dönemde desteğini esirgemeyen bölgemiz halkı Genel seçimlerde ve referandumlarda bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de hak ettiğiniz ilgi ve alakayı sizlere gösterdi.

3 dönem bölgemizde belediye başkanlığı yapmış olan tüm isimler özellikle alt yapı ve üst yapı anlamında il olma kriterimizi yetersizlikten kurtardıklarını ifade ederek, Büyükşehir belediyesinin büyük destekleri ile Milyarlarca liralık yatırımla sorunları ortadan kaldırdıklarını defa kez ifade ettiler.

Dünya´nın en şanslı bölgelerinden biri olan Gebze ve civarı ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Uluslararası kara ulaşım ağları, havaalanları, demiryolu ulaşımı ve deniz ulaşımının yanı sıra kısa sürede tamamlanması beklenilen metro hatları ile de Gebze´nin cazibesi en üst noktaya geldi.

İktidarınızca gerçekleştirilen Bilişim vadisi, Belde limanı, Marmaray, Hızlı Tren ve Osmangazi köprüsü projelerin yanı sıra Türkiye´nin en büyük 10 ticaret odasından biri olan Gebze Ticaret Odası, 9 meslek odası, Tübitak, Tüsside, TSE, Gebze Teknik Üniversitesi, 4 vergi dairesi, 4 teknopark ile Gebze tüm dünyanın gözdesi bir konumda.

Son alınan verilere göre Kocaeli´nin en büyük ilçesi durumunda bulunan Gebze eski bağlıları ile birlikte nüfus anlamında da Büyükşehirli il olmayı hak etmiş durumda.

İstanbul ile Kocaeli illeri arasına sıkışıp kalmış Gebze´nin il olabilmesi için tüm kriterler şahsınızın genel başkanlığını üstlendiği AK Partili belediye başkanlarımızın üstün gayretleri ile tamamlanmış durumda.

Ancak ilçemiz ve civarı il olmama nedeni ile kronikleşen ve çözüme kavuşturulamayan, aksine bir kar topu gibi sürekli büyüyen sorunlarla karşı karşıya. Kocaeli ilini bir vali, 6 yardımcısı, 5 bine yakın polis gücü yönetmekte iken ilçemizde tüm yük kaymakamlık makamının ve sayıları yetersiz polisimizin omuzlarına yıkılmış durumda.

Bir mesai gününde 400 bin aracın giriş çıkış yaptığı, yaklaşık 5 bin ticari aracın seyahat ettiği ilçemizde maalesef sadece 2 trafik ekibi görev yapabilmekte. İlçemiz düzen ve nizam eksikliği nedeni ile tam bir keşmekeş içinde. Bu durum komşu ilçelerimizde de benzerlikler göstermekte.

Türkiye´de en çok iç göç alan bölgemizin nüfusunun artmasına paralel olarak ulaşım, konut, eğitim, sağlık konularında bugün yapılan yatırımlar iki yıl içinde hükmünü kaybediyor ve yeni yatırımlara ihtiyaç duyuluyor.

31 Mart tarihinde gerçekleşecek olan mahalli idareler seçimleri bu ihtiyaçları ve sorunları daha da gün yüzüne çıkarmış durumda.

Hali hazırda partinizin belediye başkanları tarafından hizmet alan 4 ilçemizde seçmenin sandığa gidişine 30 gün kala il olma ateşi kor haline geldi. İl olma sevdası ile yanıp tutuşan Gebzeliler binlerce imza toplayarak bu istek ve hayallerine vücut kazandırdı.

Yüce makamınızdan ve şahsınızdan 16 yıl evvel ilçemizi ziyaretinizde konuşmanıza bahis konusu olan Gebzemizin il olma hususunu bir kez daha gözden geçirmenizi umuyoruz.

Gebzemiz İstanbul ve Kocaeli´nin arka bahçesi olamayacak kadar önemli ve stratejik bu konuma sahiptir. Gebze, üreten, ürettiğini pazarlayan ve ülke ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan ilçe olarak il olması durumunda ekonomide aldığı bu görevi daha da başarılı bir şekilde yerine getirebilecektir.

Tüm siyasi, jeolojik, stratejik, ekonomik, kentsel ve kültürel kriterleri ile 82. İl olmaya hazır olan Gebze ilçesinin Darıca, Çayırova, Dilovası ilçelerini de sınırlarına alan bir yapı ile Büyükşehirli il olmasını istiyoruz.

Gebzemizin İl olmayı hak ettiğine sonsuz kanaatimiz ve şahsınızın bu hususta göstereceği hassasiyete inancımızla en derin saygılarımı sunarım.

İrfan Yormaz

Hemşeriniz Gebzeli bir basın emekçisi